Sier regimet i Syria åpner for forhandlinger

Det syriske regimet åpnet mandag for første gang for å forhandle med de væpnede opprørsstyrkene.

Ali Haidar

Den syriske ministeren for nasjonal forsoning, Ali Haidar.

Foto: ATTA KENARE / Afp

– Vi, regjeringen og jeg personlig, er villig til å møte, uten unntak, syriske opposisjonsgrupper innenfor og utenfor Syria, sa den syriske ministeren for nasjonal forsoning, Ali Haidar, i parlamentet i Damaskus mandag.

Det er første gang en representant for det syriske regimet åpner for forhandlinger med opprørerne som tidligere er blitt omtalt som terrorister.

Senest i januar i år sa president Bashar al-Assad at det ikke ville bli noen dialog med det han kalt terrorister og «dukker laget av vesten», men nå sier ministeren at presidenten vil ha dialog.

– Landets president sier at vi vil prøve med alle som er mot oss politisk. Også de som bruker våpen – vi må prøve med dem. sier minister Ali Haidar.

Ministeren er ikke en del av den innerste kretsen til president Bashar al-Assad, og det er derfor uklart i hvor stor grad utspillet hans reflekterer tenkingen til presidenten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Medlem av opprørsstyrkene i Syria

Et medlem av opprørsstyrkene i Syria arbeider med å lage granater på en fabrikk i Aleppo.

Foto: STRINGER / Reuters

Kan ha begått krigsforbrytelser

Carla del Ponte

Carla del Ponte under fremleggelsen av FN-rapporten mandag.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

I Genève ble det i dag lagt frem en FN-rapport om krigen i Syria som sier at syriske ledere kan ha begått krigsforbrytelser.

FNs etterforskere sier at de har identifisert spesialenheter på den syriske regjeringens side som anklages for å ha utført grusomhetene.

Rapporten sier at både regjeringssoldater og opprørsstyrker begår krigsforbrytelser som blant annet omfatter drap og tortur.

Rapporten er basert på 445 intervjuer med ofre og vitner. Kommisjonsmedlem Carla del Ponte, tidligere aktor ved FNs Jugoslavia-domstol, mener at Den internasjonale straffedomstolen ICC bør iverksette etterforskning av de ansvarlige.

– Vi foreslår Den internasjonale straffedomstolen. Vi kan ikke avgjøre det, men vi ber verdenssamfunnet om å reagere, for det er på høy tid, sa Carla del Ponte.

SISTE NYTT

Siste nytt