NRK Meny
Normal

Sterke bilder fra Syria vant fotopriser

Bilder fra borgerkrigen i Syria stakk av med begge fotoprisene da de prestisjetunge Pulitzer-prisene ble delt ut.

Javier Manzano

Javier Manzano vant prisen for beste feature-fotografi.

Foto: Ap

18. oktober i fjor løp freelance-fotografen Javier Manzano over to bakgater i den Nord-syriske byen Aleppo sammen med en soldat fra opprørsstyrken Den frie syriske hær.

37-åringen ba en bønn om ikke å bli truffet av snikskyttere fra den syriske regjeringshæren mens han løp for å komme frem til stillingene opprørssoldatene hadde tatt under kampene i byen.

Etter å ha tatt seg frem gjennom en slags tunnel som var åpnet mellom flere forlatte hus, og ha krabbet seg over det siste åpne stykket mens han skjulte seg bak rester av ødelagte bygninger, kom Manzano frem til et mørkt rom som tidligere hadde vært et varehus.

– I det øyeblikket jeg kom inn, så jeg med en gang dette fantastiske bildet, forteller Javier Manzano til nyhetsbyrået AFP på telefon fra Tyrkia etter at det mandag kveld ble kjent at han hadde vunnet Pulitzer-prisen for beste featurefotografi.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Syrisk oppører i Aleppo

En syrisk opprørssoldat i Aleppo ser røyken stige opp fra en bygning i et andre av bildene som prisvinner Javier Manzano tok 18. oktober 2012.

Foto: Javier Manzano / Afp

Skal tilbake til Syria

Den meksikanske fotografen så lyset komme inn gjennom kulehull i det mørke rommet i smale stråler.

– Jeg flyttet meg med en gang slik at lyset kom rett mot meg, forteller Manzano om bildet som viser to snikskyttere fra Den frie syriske hæren med hver sitt Kalasjnikov-gevær.

Manzano, som egentlig er fra Mexico by, bor nå i Istanbul. De siste årene har han dekket krigene i Afghanistan og Syria, og narkotikakrigen i hjemlandet Mexico.

Han vil ikke avsløre sine planer for den nærmeste fremtiden, men sier at han vil reise tilbake til Syria og andre konfliktområder i regionen i løpet av de nærmeste par årene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jubel for Pulitzer-pris

AP-fotograf Khalil Hamra (t.v.) reagerer etter at han fikk høre at han hadde vært med på å vinne Pulitzer-prisen for beste nyhetsfoto. Til høyre gleder Aps fotoredaktør på kontoret i Kairo, Manoocher Deghati, seg over prisen.

Foto: Nariman El-Mofty / Ap

Nyhetspris til Syria

Også Pulitzer-prisen for beste nyhetsfotografier gikk til bilder fra borgerkrigen i Syria.

Fem fotografer fra nyhetsbyrået Ap fikk prisen for en serie på 20 bilder fra borgerkrigen.

De fem, Rodrigo Abd, Manu Brabo, Narciso Contreras, Khalil Hamra og Muhammed Muheisen, fikk prisen for å «ha tatt minneverdige bilder under ekstrem fare», skrev juryen i begrunnelsen,

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt