Hopp til innhold

Syria-angrepet kan være til Assads fordel

Assad sier angrepet er svært uheldig for de tre angrepslandene. Ekspert tror nattens angrep vil styrke Assads posisjon hos dem som allerede støtter ham.

STØTTER ASSAD: Tilhengere av det syriske regimet tok til gatene lørdag for å vise sin støtte til Assad etter nattens angrep.

Foto: Hassan Ammar / AP

Etter nattens angrep mot tre kjemiske anlegg i Syria, tror Syrias president Bashar al-Assad at han vil komme stryket ut av eskaleringen.

– Det syriske folk vil kjempe mer

– Angrepet viser at de har mistet både kontroll og kredibilitet i konflikten. Denne aggressive handlingen vil bare føre til at det syriske folk i større grad vil kjempe mer, og knuse terrorisme i hver eneste del av landet, sier Assad ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Irans president, og Assads samarbeidspartner Hassan Rouhani, sier han står bak Assad i angrepet, og at han er sikker på at angrepet ikke vil svekke Syrias handlekraft i kampen mot terrorisme.

Syriske mennesker demonstrerer for å støtte regimet

TATT TIL GATENE: Syrere som støtter regimet har inntatt gatene i Syria lørdag og roper slagord mot Trump og USA.

Foto: Hassan Ammar / AP

– Angrepene styrker Assads retorikk

Den norske Syria-eksperten Bendik Sørvig, tror angrepene kan bidra til å styrke retorikken og overbevisningen blant dem som allerede er lojale støttespillere av det syriske regimet.

Bendik Sørvig

Bendik Sørvig har skrevet bok om Syria.

Foto: Pressefoto

– Det blir lett å bruke angrepet i retorikken som har vært en del av måten regimet har fremstilt konflikten på siden 2011. Angrepet bidrar til å styrke mobiliseringen av dem som hele tiden, eller etter hvert, har sluttet ring om regimet, sier Bendik Sørvig, forfatter av boken «Syria. Den tapte revolusjonen».

Det syriske regimet har aldri innrømmet at de står overfor et bredt folkelig opprør. Assad har siden de første protestene i mars 2011, fremstilt protestbevegelsen som manipulert av ikke navngitte utenlandske aktører og islamistiske ekstremister.

Lørdag tok syrere som støtter Assad til gatene med flagg, bilder av Assad og slagord mot USA, viser bilder fra internasjonale byråer.

A Syrian girl holds up a Syrian national flag with a picture of President Bashar Assad as government

DEMONSTRASJON: En liten, syrisk jente holder opp et flagg med bilde av Assad under en demonstrasjon i regi av tilhengere av regimet i Damaskus, lørdag.

Foto: Hassan Ammar / AP

– Det er tradisjon for at slike markeringer vi ser i Syrias gater i dag, ofte er arrangert av regimet selv. Men Assad nyter utvilsomt folkelig oppslutning i de områdene hvor regimet har kontroll, sier Sørvig.

Kan angrepene svekke USA; Storbritannia og Frankrike på noen måte?

– Angrepene kan være med på å underminere forsøkene på å få til en fremforhandlet løsning, men fredsforsøkene og Genève-prosessen har stått stille lenge nå. Om nattens angrep vil spille noen særlig stor rolle til eller fra, er vanskelig å si, men det vil nok ikke styrke forsøkene på fredsavtale i FN-regi, sier Sørvig til NRK.

– Kan bli en farlig utvikling

Ifølge nyhetsbyrået Reuters sa Iraks utenriksminister lørdag at angrepet er en «farlig utvikling» og kan gi terrorisme en mulighet til å utvikle seg i regionen.

– En slik handling kan ha farlige konsekvenser. Det truer sikkerheten og stabiliteten og gir terrorisme en ny mulighet til å utvikle seg etter å ha blitt utvist fra Irak og tvunget inn i Syria hvor det bare har utviklet seg, sa Ibrahim al-Jaafari.

Iraks utenriksdepartement har nå kalt inn de arabiske lederne for å diskutere situasjonen i et møte som skal bli holdt i Saudi-Arabia søndag.

– Jeg kan ikke se sammenhengen mellom angrepene og en eventuelt styrking av terrorisme. Men alle eskaleringer setter jo i gang ringvirkninger som det kan være vanskelig å se rekkevidden av før etter en stund, sier Sørvig, og legger til:

– Vi kan i det minste håpe på at angrepet setter en stopper for kjemisk krigføring i Syria.

Carl Morten Ødegaard er landansvarlig for Røde Kors i Syria, og befinner seg i Damaskus.

Carl Morten Ødegård er i Damaskus for Røde Kors. Han hørte lyden av rakettnedslagene bare kilometer unna den syriske hovedstaden.

– Vi våknet av lyden, angrepet skjedde bare 3-4 kilometer fra der vi bor. Det gir inntrykk å se det på tv, og være i nærheten av nedslagene. Man blir alltid bekymret når man ikke vet hvor nedslagene kommer, sier Ødegaard til NRK.

Han forteller at de følger situasjonene tett, og at de ennå ikke har fått førstehåndsinformasjon om at sivile er omkommet.

– Vil angrepet få noen konsekvenser for arbeidet dere gjør i Syria?

– Både Røde Kors og Røde Halvmåne vil fortsette sitt arbeid. Hundretusenvis er drept eller såret, og 5 millioner er internt fordrevne. Vi vil fortsette vårt arbeid og sikre beskyttelse for dem som trenger det, svarer Ødegaard.

SISTE NYTT

Siste nytt