NRK Meny
Normal

Syrerne flykter i tusentall

Flere enn 18.600 syrere har flyktet over grensen til Libanon i løpet av det siste døgnet, sier syriske tjenestemenn. Samtidig tar opprørerne kontroll over nye grensekontrollposter.

Flyktninger på grensen
Foto: - / Afp

Mange av de som reiser nå, forlater hovedstaden Damaskus.

– Jeg er ulykkelig over å være her uten resten av familien min, sier en kvinne til den franske fjernsynsstasjonen TF1. Hun vil være anonym, sønnen hennes kjemper med frigjøringshæren og mannen hennes kom seg ikke over grensen.

(saken fortsetter under bildet)

Syriske flyktninger

Denne kvinnen er redd og vil ikke vise ansiktet sitt eller si hva hun heter.

Foto: TF1

Hun er en av mange tusen som har folatt hjemlandet sitt det siste døgnet. En mann som møter de franske journalistene fortalte dem at det nå er flere flyktninger enn vanlige innbyggere i grenselandsbyen Masnaa, langs veien mellom Damaskus og Beirut.

Innsamlede klær

Libaneserne samler inn klær som de gir til de syriske flyktningene.

Foto: TF1

En annen flyktningfamilie forteller at de forlot hjemmet sitt da de så naboene reise.

– I nabolaget var det eksplosjoner og snikskyttere som ikke sluttet å skyte, da bestemte vi oss for å dra, sier de.

Ifølge FNs Høykommisær for flyktninger er det registrert 26.900 syriske flyktninger i Libanon. Ifølge aktivister er tallet langt høyere.

Opprørerne tar nye kontrollposter

Syriske opprørere tok torsdag kontroll over en grensepost mellom Syria og Irak, opplyser to tjenestemenn på den irakiske siden av grensen.

Ifølge en irakisk oberst begynte kampene midt på dagen. Samme kveld ble det syriske flagget senket og erstattet med flagget som representerer Den frie syriske hær, opplyser en ikke navngitt kilde til AFP ved grenseposten Albu Kamal.

En annen tjenestemann bekrefter opplysningene.

Den irakiske vise-utenriksministeren, Adnan al-Assadi, sier til AFP at de syriske regjeringsstyrkene nå konsentrerer seg om Damaskus.

Satelittbilde Damaskus

Dette satelittbildet viser at det har vært kamper i Damaskus torsdag.

Foto: HANDOUT / Reuters

Torsdag fortsatte kampene i den syriske hovedstaden. Ifølge en beboer som nyhetsbyrået Reuters har snakket med, har det vært kraftig skyting ved politiets hovedkvarter i byen.

– Alle som bor her bevæpner seg, noen med maskingeværer og andre med hagler. Jeg har sperret meg inne og vet ikke hva som skjer utenfor huset, men jeg hører skyting like ved, sier en mann i byen til byrået.

Det blir også meldt at opprørere har gått til angrep mot en grenseovergang ved Tyrkia.

Veto fra Russland og Kina

Torsdag ettermiddag, norsk tid, satte Russland og Kina har igjen ned foten mot en Syria-resolusjon i FNs sikkerhetsråd. Dermed blir det ingen nye straffetiltak mot Syria med det første.

For tredje gang på ni måneder stanser russerne og kineserne en Syria-resolusjon ved å bruke sin vetorett som faste medlemmer av Sikkerhetsrådet.

Elleve av rådets øvrige medlemsland stemte for resolusjonen torsdag, mens Pakistan og Sør-Afrika avsto fra å stemme.

Hevder presidenten har forlatt Damaskus

Syrias president Bashar al-Assad har selv søkt tilflukt i kystbyen Latakia, hevder opposisjonskilder og en vestlig diplomat. I går ble blant andre forsvarsminister Dajoud Rajha og presidentens svoger, viseforsvarsminister Assef Shawkat drept.

Presidenten viste seg offentlig i dag, da han tok den nye forsvarsministeren i ed.

 President Bashar al-Assad og General Fahad Jassim al-Freij

Syriske myndigheter sendte torsdag ut dette bildet av President Bashar al-Assad og den nye forsvarsministeren, Fahad Jassim al-Freij.

Foto: SANA / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt