NRK Meny
Normal

– Vi har blitt sviktet av verden

Syriske aktivister fanget i byen Homs sier verden har sviktet og forlatt dem til å bli drept av Assads styrker.

Innbyggerne i Homs søker tilflukt fra bombene

Syriske kvinner og barn søker tilflukt fra bombeangrepene i Baba Amro i Homs.

Foto: HANDOUT / Reuters

Aktivister i Syria er oppgitt etter det såkalte vennegruppemøtet i Tunis på fredag, hvor verdenslederne diskuterte situasjonen i Syria.

Politikerne har foreløpig utelukket muligheten for å bidra med våpen og militær støtte i kampen mot Bashar al-Assads regime. Dette blir møtt med skuffelse og sinne blant befolkningen i Homs.

– De fortsetter å gi sjanser til denne mannen som dreper oss og som allerede har drept tusenvis, sier aktivist Nadir Husseini til Reuters.

Lørdag ble minst ni personer drept i nye sammenstøt med syriske sikkerhetsstyrker, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

Fire sivile ble drept i Baba Amro og andre bydeler i Homs, hvor det skal ha vært bombeangrep og eksplosjoner siden lørdag morgen. Fem personer ble skutt og drept i byen Ezaz.

– Flere hundre skadde

Den kritiske situasjonen i Homs skal ha blitt mye verre for innbyggerne som er fanget i byen.

– Vi har hundrevis av skadde personer stuet sammen i husene. Folk blør i hjel fordi vi ikke har kapasiteten til å hjelpe alle, sier Husseini.

Nå frykter syrene at Bashar Al-Assad skal gå i sin far Hafez' spor og at den blodige historien skal gjenta seg.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Redningsmannskaper fra Syrias Røde Halvmåne i Homs

Redningsmannskaper fra Syrias Røde Halvmåne har begynt arbeidet med å evakuere sårede ut fra bydelen Baba Amro i Homs.

Foto: - / Afp

Fortsetter evakueringsarbeid

Røde Kors gjorde lørdag et nytt forsøk på å få hentet ut flere sårede fra den omringede bydelen Baba Amro i Homs.

Redningsmannskaper fra Syrias Røde Halvmåne lyktes i å få hentet ut sju sårede ut av Baba Amro på fredag.

De fikk imidlertid ikke hentet ut to sårede vestlige journalister som etter planen skulle blitt evakuert. Heller ikke levningene etter den britiskamerikanske journalisten Maire Colvin og den franske fotografen Remi Ochlik er fraktet ut.

Ikke aktuelt med norsk militærstøtte

Den syriske opposisjonen ba under det såkalte vennegruppemøtet om Syria i Tunis om våpen og militær støtte i kampen mot Bashar al-Assads regime.

Norge svarte at det er uaktuelt å gi slik støtte fra norsk side. Norge akter heller ikke å presse på for å få igjennom en FN-resolusjon som åpner for internasjonal militær intervensjon, slik tilfellet var i Libya.

– Det er mye som skiller situasjonen i Syria fra den i Libya. Vi forholder oss til at Den arabiske liga ikke har bedt om en intervensjon, slik tilfellet var i Libya. Maktbruk er uansett siste post på listen over aktuelle tiltak, sa statssekretær Torgeir Larsen (Ap) i Utenriksdepartementet til NTB etter møtet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt