Hopp til innhold

Syreofre kjemper for et nytt liv

I Pakistan kjemper flere tusen kvinner daglig for å få et tilnærmet normalt liv både mentalt og fysisk, etter å ha blitt angrepet med syre i ansiktet.

Video Syreofre i Pakistan kjemper for et nytt liv

Et høyst etterlengtet og påkrevet lovforbud i Pakistan, gir de syreskadde kvinnene økt vilje til å kjempe videre.

En ny arbeidsdag venter i skjønnhetssalongen i Lahore. Hit kommer vanlige pakistanske kvinner for å få seg et hårklipp, friske opp neglelakken og få seg en oppfriskning i sminkestolen.

Bushra Shaffi - syreoffer i Pakistan

Svigerfamilien til Bushra Shaffi vansiret ansiktet hennes til det ugjenkjennelige.

Foto: NRK Urix

Hver dag jobber Bushra Shaffi med å gjøre andre kvinner vakrere. Selv har hun isolert seg etter syreangrepet som ødela ansiktet hennes.

Bushra forteller at hun ikke har deltatt i noen familiesammenkomster de siste 15 årene.

– Jeg føler ikke at jeg kan delta på ting som bryllupsfeiringer eller familiefester. Familien min liker ikke å ta meg med på sosiale funksjoner, sier Bushra.

Hun fikk betale prisen da familien hennes ikke hadde nok penger til medgiften som svigerfamilien forlangte.

Hjelp til å leve videre

Stiftelsen for syreofre, Acid Survivors Foundation, har kartlagt at minst 700 pakistanske kvinner har blitt utsatt for syreangrep de siste fem årene.

Men mørketallene er store.

– Vi vet at det er minst 200 angrep i året. Vi har gitt omfattende rehabilitering til minst 150 pasienter, sier Valerie Khan fra Acid Survivors Foundation.

Hos stiftelsen får syreofrene den sosiale støtten de trenger og medisinsk hjelp slik at de kan leve med syreskadene.

– Kriminalisering er kun første steg

Først ved årsskiftet vedtok det pakistanske parlamentet en lov som gjør syreangrep ulovlig.

Ifølge den nye loven skal syreangrep på kvinner straffes med 14 års fengsel, og i ytterste konsekvens med livstidsdom. I tillegg skal overgriperen måtte betale en bot på minimum 11 200 amerikanske dollar.

Det er et stort skritt i det erkekonservative muslimske landet. Det er kun første steget mot å beskytte landets utsatte kvinner, mener senator Nilofar Bakhtayar.

– Vi kan være stolte og klappe oss selv på skulderen for å ha fått gjennom loven, før vi har implementert disse lovene til å beskytte kvinner fra slike angrep og straffe gjerningsmenn, så er det loven til ingen nytte, sier Bakhtayar.

– Ikke streng nok straff

Nusrat Parveen - syreoffer fra Pakistan

Ektemannen til Nusrat Parveenble aldri straffet for ugjerningen han utførte mot sin egen kone.

Foto: NRK Urix

Nusrat Parveen er en av kvinnene som får behandling gjennom stiftelsen for syreofre.

I likhet med mange andre kvinner ble hun angrepet med syre av sin egen ektemann. Han har merket henne for livet fordi broren hennes ikke ville gifte seg med søsteren hans.

– Da jeg våknet til, skrek jeg av smerte. Hver gang jeg tenker tilbake på det, rister det i kroppen. Jeg vil ikke tenke på det. Det føltes ut som at livet mitt var over, sier Parveen.

Det vil ta tid å lege sårene, spesielt ettersom det er fortsatt uklart om ektemannen hennes vil bli straffet for det han gjorde.

– Den gang fantes det ikke en slik lov i Pakistan. Takk Gud for at vi har en slik lov nå, men jeg synes likevel ikke at straffen de får er streng nok, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt