Hopp til innhold

Synkehull truer amerikansk småby

– Vil være som en bombe som går av midt i byen, sier ekspert.

Synkehull i Artesia, New Mexico

Dette synkehullet åpnet seg ved byen Artesia, en annen småby i New Mexico, i 2008. Den gangen var ikke området bebodd. I Carlsbad kan situasjonen bli en helt annen for mange av byens 26 000 innbyggere.

Foto: National Cave and Karst Research Institute

En avgrunn er fryktet å åpne seg under sentrum av småbyen Carlsbad i delstaten New Mexico i USA.

– Det vil bli et kaos uten like

Ifølge anslag fra myndighetene vil hullet, når det åpner seg, ha en diameter på mellom 65 og 165 meter, og den vil ifølge nyhetsbyrået AP ta med seg flere kontorbygninger, en kirke, en campingplass, og deler av motorveien som går gjennom byen.

Byens myndigheter forsøker nå å få frigitt krisemidler for å stabilisere synkehullet, som ble skapt som følge av oljeutvinning under byen.

– Det vil bli et kaos uten like. Det ville blitt som om en bombe gikk av under byen, sier hydrologen Jim Griswold ved de statlige oljemyndighetene til AP.

Unntakstilstand

Myndighetene erklærte torsdag unntakstilstand i byen, som har 26 000 innbyggere.

Et uavhengig byrå gjør fortløpende målinger for å bedømme risikoen for sammenrasingen, og byens myndigheter går gjennom sine evakueringsprosedyrer.

(Saken fortsetter under innslaget fra KOB-TV)

Synkehullet er ifølge disse ekspertene et resultat av oljeboring i byen. Flere oljeutvinningsselskaper var på åttitallet involvert i arbeidet rundt den lille, amerikanske byen.

Selskapene pumpet vann inn i et saltlag rundt 120 meter under overflaten, og sugde deretter ut saltlaken som ble formet.

Saltlaken brukes under boringen, og metoden er kjent over hele verden, men det er først nå innbyggerne i Carlsbad begynner å se resultatene av arbeidet.

Over tre tiår er gått siden arbeidet begynte, og flere millioner liter saltlake er suget ut, slik at grunnen over oljebrønnen begynner å bli farlig tynn.

Bakken buler

Sensorer er satt opp i området, slik at beboerne skal få en advarsel dersom hullet begynner å kollapse.

Men geologer har allerede sett at bakken buler enkelte steder – og synker andre. Det er en viktig indikator, og en hovedårsak til at byen nå har erklært unntakstilstand.

Men ikke alle ser trusselen fra synkehullet. Eieren av landområdet over hullet, Eugene Irby mener myndighetene reagerer altfor kraftig, og at trusselen er betydelig overdrevet.

– Vi har kalt det «Lille Kylling»-syndromet. To brønner faller sammen, og plutselig løper alle som om hodene deres var kappet av, sier Irby til den lokale TV-stasjonen KOB.com , et underbruk av NBC.

Det er foreløpig uklart hva myndighetene akter å gjøre med det potensielle synkehullet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt