NRK Meny
Normal

Glupsk synkehull truer amerikansk småby

I den amerikanske delstaten Louisiana blir en småby slukt bit for bit av et gigantisk synkehull.

Innbyggerne i en liten by drives på flukt av et synkehull som stadig utvider seg.

NETT-TV: Denne videoen viser hvordan store trær blir slukt av synkehullet som stadig utvider seg i omkrets.

Synkehullet oppstod natt til 3. august i fjor og har siden da vokst i omkrets. Hullet har siden da utvidet seg til et område på 100 mål og en dybde på nesten 230 meter.

Denne uken publiserte guvernørens kontor for nødberedskap (GOHSEP) en video som viser hvordan et stykke av sumpskogen blir slukt av synkehullet som er fyllt med vann.

Ifølge geologer kan synkehullet i verste fall fortsette å utvide seg i flere år.

Forurenset

Det var etter at selskapet Texas Brine begynte å bore i en saltåre i området at grunnen kollapset og skapte den kunstige «innsjøen» ved småbyen Bayou Corne i Louisiana.

De 350 menneskene som bodde i byen måtte evakuere og har siden da bare kunnet se på hvordan hullet gradvis spiser opp hjemstedet deres.

Synkehull i Louisiana

Denne giftige innsjøen skjuler et digert synkehull som truer flere nabolag i Louisiana.

Foto: GOHSEP

I tillegg har synkehullet åpnet olje og gassforekomster i grunnen som lekker til overflaten og har ført til store miljøødeleggelser i området.

Fra luften ser man rader av grå og døde sypresser langs bredden av det giftige vannet.

Gulper opp gass

De som bor i nærheten lever med forurensingen og risikoen for at giftige og brennbare gasser stiger opp fra bakken og inn i hjemmene deres.

Texas Brine ble i begynnelsen av måneden saksøkt av delstaten for katastrofen. Selskapet har vedkjent seg ansvaret for kollapsen, men har likevel fortsatt utvinningen av salt i området bare 45 meter fra synkehullet.

Selskapet overvåker på sin side den seismiske aktiviteten i området, siden minijordskjelv og «oppgulp» fra synkehullet har forekommet stadig oftere de siste månedene.

Naboer klager over en forferdelig lukt når synkehullet «gulper» opp drivgods og gass gjennom den oljete overflaten. Enkelte skal også ha opplevd helseproblemer og svie i øynene.

Kjøper ut huseiere

Kenny Simoneaux

Kenny Simoneaux er en av de evakuerte. Han har bodd det siste året i en campingbil. Som mange andre må han vurdere å forlate hjemstedet sitt.

Foto: Gerald Herbert / Ap

Gruveselskapet har siden evakueringen trådte i kraft ukentlig betalt erstatning til de berørte. I tillegg har de begynt å kjøpe opp eiendommene som er ødelagt eller truet.

Så langt har rundt halvparten av huseierne som ikke har gått til søksmål mot selskapet takket ja til å selge hjemmene sine.

Andre er fortsatt i forhandliinger med selskapet, mens noen igjen ønsker å bli boende.

Videoen som ble slippet denne uka viser hvordan gass-gulpingen arter seg.

Rundt 25 trær ble dratt ned i dypet da gassen strømmet til oveflaten onsdag kveld.

På grunn av gassutbruddet er arbeidet med å pumpe ut råoljen fra vannet midlertidig stanset, skriver WAFB.

En mager trøst i elendigheten er at hullet nå ser ut til å utvide seg i motsatt retning av det evakuerte nabolaget, skriver nettstedet Truth-Out.org.

Louisiana synkehull

Olje og gass fra reservoarer under bakken siver opp til overflaten på grunn av gruvekollapsen.

Foto: Gerald Herbert / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt