Borten Moe: Texas ligner på Norge

USAs olje- og gassbransje tar ikke lettere på miljø enn Norge, mener energiminister Ola Borten Moe. Han er nå i Texas for å lære mer om gassboomen delstaten opplever, og han kjenner seg igjen.

Ola Borten Moe i Texas

Ola Borten Moe ble imponert da han besøkte olje og gass installasjoner i Texas.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Anders Tvegård (USA)

– Først og fremst så ligner Texas på Norge i den forstand at den økonomiske krisen ikke har slått skikkelig inn. Her er det høy sysselsetting, og boligmarkedet har ikke ramlet sammen. I de områdene vi nå er i, er det rett og slett en boom og enorm vekst, sier Borten Moe til NRK.

Møter Perry

I dag skal han møte Texas-guvernør Rick Perry for å snakke om olje- og gassutviklingen.

USA har et ønske om å bli selvforsynt med olje og gass. Det har gått i et rasende tempo de siste tre åra, men selv med oljekatastrofen Deep Water Horizon i Mexicogolfen friskt i minnet, er det ikke advarsler Borten Moe har med til Texasguvernøren.

– Texas og USA er et velregulert demokrati. Jeg tror ikke vi kan si at de tar lettere på natur og miljø i USA enn det vi gjør i Norge, sier Borten Moe.

Satser på skifergass

Skifergass i Texas er noe som har bekymret miljøvernere. Det er flere tilfeller av grunnvann som har blitt forurenset. Borten Moe mener gassboomen i USA likevel er positiv.

– Ifølge de siste tallene så er USA det landet som reduserer sine CO2-utslipp raskest. Det er en kombinasjon av flere ting, men det viktigste er at man erstatter kullproduksjon med gass. Så USA gjør nå i praksis det jeg håper Europa skal gjøre mye mer av. Fase ut kull og erstatte det med gass, men det forutsetter tilgjengelig gass og at prisen er riktig.

Gassprisene i USA er rekordlave. Prisen har falt med 80 prosent de fire siste åra samtidig som industrien har vokst. Statoil er tungt inne også her. Energiministeren frykter ikke de fallende prisene på først gass og nå olje.

– Jeg tror ikke at man sette noen likhetstegn her. Oljeprisen i verden er først og fremst et barometer på hvordan verdensøkonomien utvikler seg. Og vi vil få fallende oljepriser hvis verdensøkonomien fortsetter den negative trenden. Jeg håper imidlertid at vi er i stand til å rydde opp i Europa, at USA også kommer seg over kneika og at vi får god vekst i verdensøkonomien i årene fremover.

Overrasket over størrelsen

Ola Borten Moe og delegasjonen hans reiser rundt i privatfly her i Texas. Blant annet for å få et bilde av endringene som skjer i de amerikanske energimarkedene.

Han har møtt norsk leverandørindustri, som i hovedsak holder til i oljehovedstaden Houston. Han har også hatt samlinger for å lokke flere amerikanske selskaper til norsk sokkel.

Uansett hvor godt forberedt Borten Moe var på turen til Texas, kommer det stadige overraskelser.

– Det er kanskje størrelsene og omfanget av aktiviteten som skjer som overrasker meg mest, men det tror jeg er et godt tegn.

SISTE NYTT

Siste nytt

Russland vil svare med nye raketter hvis Ukraina får Natos angrepsvåpen

Russland vil svare med å utplassere sine mest moderne raketter hvis Nato bygger opp angrepsvåpen i Ukraina. Det sier den russiske presidenten Vladimir Putin.