Nå herjer uværet nordøstkysten av Australia

Syklonen «Debbie» har nådd fastlandet på nordøstkysten av Australia, med vindkast på opp mot 75 meter per sekund. – Det høres ut som vi har en jumbojet på taket, sier en mann i byen Proserpine.

Uværet på Airlie Beach, sør for Townsville.

Uværet har nådd kysten av Australia, som her i Airlie Beach, sør for Townsville.

– Taket på naboens hus har blåst av og raste inn i våre vinduer. Tre vinduer er knust og vannet renner inn i hallen. Hele huset rister, det er helt forferdelig. Jeg ante ikke at det kunne vare så lenge.

Det forteller Sue til den australske kringkasteren ABC News. Hun er hjemme i huset sitt i Proserpine sammen med mannen.

– Det høres ut som vi har en jumbojet på taket. Det bråker så fælt, det er helt urolig, sier John Collins som også er i Proserpine til nyhetsbyrået AP.

Sammen kona og deres fire døtre har de forskanset seg hjemme. Han forteller at tre av familiemedlemmene er så redde at de ligger gjemt under tepper.

Vil vare i flere timer

Over 2.000 redningsarbeidere er utplassert i regionen der syklonen rammer. Flyplasser og nærmere 400 skoler og barnehager er stengt. Hæren er satt i beredskap, og sykehusene har 600 senger stående klare.

Syklonen, som er i kategori fire på en skala der fem er de aller verste stormene, bringer også med seg kraftig nedbør på sin vei mot land.

Meteorologene advarer om at kraftige vindene kommer til å herje over området i flere timer. Syklonen kan bruke opptil 18 timer på å passere.

Ifølge et varsel kan det komme så mye som 400 millimeter regn, kombinert med vindhastigheter på nærmere 50 meter per sekund og 75 meter per sekund i kastene. Ifølge meteorologene beveger syklonen seg svært sakte, med en fremdrift på 6 kilometer i timen.

– Hun har bremset opp, så hun kan fortsette å hamre løs på oss, sier Andrew Willcox på Whitsunday-øyene.

– Det ideelle ville vært om hun enten bare forsvant eller feide rett over oss ganske raskt.

Men det er ventet at et kystområde på 300 kilometer blir truffet av uværet.

Australia Syklon

Kraftige vinder i byen Bowen mens Debbie er i anmarsj.

Foto: AP

Populær øygruppe

Før den kom inn til fastlandet, nådde syklonen Whitsunday-øyene, et populært reisemål ved Great Barrier Reef i delstaten Queensland. Debbie traff øygruppen tirsdag morgen, og det er ventet at stormens øye vil passere senere på dagen, melder Australias meteorologiske institutt.

– Vi har allerede fått inn meldinger om tak som er i ferd med å lette, også på noen av våre egne fasiliteter på øyene, sier visepolitimester Stephen Golleschewski.

Han advarte dem som befinner seg langs den ruten stormen er ventet å ta og sa de må belage seg på å holde seg inne hele dagen, og at det kan bli store oversvømmelser innover i landet. Vannstanden kan stige over 3 meter.

Sterk vind, store bølger og kraftig regn på kysten av Queensland.

Flere store trær er blitt revet opp med roten av den kraftige vinden.

– Monstersyklon

– Syklonen berører hele regionen, ikke bare øyene. Dessverre har vi nok ikke sett hele styrken i Debbie ennå, sier ordfører Willcox. Over 34.000 er strømløse, og meldingene om skader har begynt å komme inne. Blant annet melder innbyggerne om tak som blåser av og trær som rykkes opp fra bakken.

– Det regner vannrett, og trærne ser ut som de er på diskotek, og ennå har ikke syklonene nådd oss skikkelig, sier Willcox.

– Dette er en monstersyklon, sier Queenslands statsminister Annastacia Palaszczuk.

I Mackay-området litt lenger sør er 25.000 mennesker bedt om å søke lenger innover i landet. 600 kilometer av kysten er erklært som faresone

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt