Sykler fra OL til OL: Chen (61) har brukt tre år på å nå Rio

Den pensjonerte kinesiske bonden Chen Guanming er klar for Rio-OL etter nesten tre år på sykkelsetet.

Chen Guanming var strålende fornøyd da han ankom Rio.

Chen har etter hvert blitt en fast attraskjon i forbindelse med OL.

Siden OL i Beijing i 2008 har han syklet verden rundt i sin rickshaw og «spredt den olympiske ånd», som han sier. Ifølge Chen har han reist over 170.000 kilometer.

– OL betyr fred til verden og harmoni mellom mennesker, forteller han til den kinesiske tv-kanalen CCTV som møtte han i Brasil.

For søndag i forrige uke parkerte han rickshawen sin utenfor Maracana stadion i Rio de Janeiro der åpningsseremonien til OL går av stabelen i kveld. Der ble han fort populær blant turister og de lokale, og alle ville ha autografer og bilder med den blide kineseren.

Brukte over to år til England

Chen sier han begynte med å sykle fra hjemmet sitt i Xuzhou, rundt 700 kilometer sør Beijing, da den kinesiske hovedstaden i 2001 ble tildelt lekene for 2008. Han syklet 65.000 kilometer på kryss og tvers av Kina før han fant veien til Beijing og OL-lekene der.

Deretter fortsatte han reisen fra den kinesiske hovedstaden til den britiske, og nådde London i tide til OL i 2012.

Han hevdet å ha syklet i over to år og gjennom 16 land på å nå de britiske øyer. Ifølge Chen reiste han med sin rickshaw gjennom Tibet og land som Pakistan, Afghanistan, Iran og Tyrkia før han nådde Europa.

Artikkelen fortsetter under bildet

Chen Guanming London-OL

Chen og hans rickshaw var populære i London under OL i 2012.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

Med båt over Atlanteren

Da London-OL var over plasserte han rickshawen sin på en båt i Liverpool og fikk den fraktet over Atlanterhavet til Halifaxi i den kanadiske provinsen Nova Scotia, hvor han startet reisen til Rio. Dette skjedde vel å merke rundt ett år etter at lekene var over ettersom Chen dro hjem til Kina med fly for å ta seg av sin syke far før han returnerte til England.

Fra Nova Scotia gikk turen på tvers av Canada, så en lang reise gjennom USA hvorpå han skal ha tatt seg til Mexico og videre gjennom Sør-Amerika og Amazonasregnskogen før han omsider kom til Brasil.

Fortsetter til Tokyo 2020

Rio-lekene blir dermed de tredje han besøker med rickshawen sin.

– Jeg håper virkelig at åpningsseremonien til OL i Rio blir fantastisk, fornøyelig og vellykket. Jeg ønsker det beste for Brasil, sier han.

Og Chen har ikke tenkt å gi seg med sykkeleventyret sitt med det første. Etter at lekenei Brasil er over, setter han kursen for Tokyo der sommer-OL skal arrangeres i 2020.

– Jeg skal fortsette fra Sør-Amerika til Oceania, så til Afrika, og fra Afrika inn i Europa igjen. Der skal jeg til Skandinavia. Sykle, sykle, sykle, så skal jeg sykle til Tokyo. Jeg må komme meg til Japan innen 2020, sier Chen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt