Sykepleier mistenkt for 106 drap: – Dødstallet er unikt i nyere tysk historie

Niels Högel dopet ned pasienter, slik at han kunne gjenopplive dem og fremstå som en helt. Tysk politi tror fortsatt ikke at de har avdekket alle dødsfallene 41-åringen står bak.

Nils Höegel, tysk sykepleier anklaget for 106 mord

TVILSOM BEHANDLING: Den tyske sykepleieren Nils Högel, her avbildet i retten i Oldenburg i 2015, er mistenkt for over hundre drap. Til høyre i bildet er Högels advokat Ulrike Baumann.

Foto: CARMEN JASPERSEN / AFP

I 2015 ble Högel dømt til livstid i fengsel for å ha drept to pasienter ved Delmenhorst-sykehuset i den nordtyske byen Bremen. Samtidig fryktet man at Högel kunne ha flere liv på samvittigheten, og fortsatte å undersøke gamle saker.

Gamle lik ble gravd opp og nye analyser ble gjennomført. Resultatet var sjokkerende.

I august opplyste tysk politi at 41-åringen var mistenkt for ytterligere 84 drap, men påpekte at det totale omfanget trolig var større.

Arne Schmidt, som er ansvarlig for etterforskningen mot Högel, sier nå at Högel er mistenkt for å ha tatt livet av 106 personer over en periode på seks år.

– Dødstallet er unikt i Forbundsrepublikken Tysklands historie, sier Schmidt, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Den tyske sykepleieren Nils Högel ville være helt. Han er mistenkt for å ha drept 106 pasienter, som han skulle forsøke å gjenopplive.

Den tyske sykepleieren Nils Högel ankommer sin egen rettssak i Oldenburg i 2015.

Kjedet seg

Ifølge tysk politi har Högel begått drapene ved de to sykehusene han jobbet på i perioden mellom 1999 og 2005. 41-åringen har forklart at han injiserte et medikament som kan forårsake hjertefeil eller pustevansker.

Deretter forsøkte Högel selv å gjenopplive pasientene, slik at han kunne fremstå som en helt. Det er ikke kjent hvor mange ganger Högel gjennomførte prosedyren uten at utfallet ble dødelig.

41-åringen har tidligere forklart at grunnen til at han tok pasientenes liv i egne hender var at han «kjedet seg».

Högel sier han følte seg euforisk når han lyktes, men knust når pasientene døde.

Sykehuset i Delmenhorst, der Niels Högel jobbet

Sykehuset i Delmenhorst, der Niels Högel jobbet på 2000-tallet.

Foto: PATRIK STOLLARZ / AFP

Oppdaget av kollega

Ifølge AFP ble saken mot Högel rullet opp i 2005, da en kvinnelig kollega ble vitne til at Niels Högel forsøkte å forgifte en pasient.

Pasienten overlevde og Högel ble i 2008 dømt til syv og et halvt år i fengsel for flere drapsforsøk. Medieoppmerksomheten i kjølvannet av rettssaken førte til at en kvinne kontaktet politiet.

Hun mistenkte at den tyske sykepleieren også hadde tatt livet av moren, som var pasient ved sykehuset i Delmenhorst. Högel ble i 2015 dømt for to drap og fire drapsforsøk, men påtalemyndigheten presiserte at dette trolig bare var toppen av isfjellet.

Johann Kuehme i tysk påtalemyndighet

Johann Kuehme, politisjef i Oldenburg, avbildet på en pressekonferanse i august.

Foto: Carmen Jaspersen / AP

Graver opp lik i Tyrkia

Ifølge sjefetterforsker Schmidt skal Högel ha plukket ut sine ofre etter et tydelig mønster, der han bevisst gikk etter pasienter som var i en kritisk tilstand.

Etterforskningen har brakt tysk politi utenfor landets grenser, og tre lik skal nå graves opp i Tyrkia. Tysk etterforsker fortsatt rundt 40 saker der Högel kan være involvert.

– Opplysningene etterforskningen har avdekket så langt er skremmende, det overgår det verste vi kunne ha forestilt oss, sier Kuehme, politisjef i Oldenburg, den andre byen Högel jobbet i.

Ifølge Kuehme har Högel en oppsiktsvekkende hukommelse.

– Han kan ikke huske hver enkelt sak, men i flere enn 30 av sakene husker pasientene og sine handlinger helt konkret.

Tysk påtalemyndighet regner med å ferdigstille den nye tiltalen våren 2018.

Laster kart, vennligst vent...

Högel jobbet ved sykehusene i Oldenborg og Delmenhorst mellom 1999 og 2005.

SISTE NYTT

Siste nytt