Sydneys operahus «tapetseres» med reklame

Flere tusen demonstranter har gått ut i gatene i Sydney og protestert mot at det ikoniske bygget blir brukt til å reklamere for hesteveddeløp.

Direktøren for operahuset sa nei til reklamen, men ble overkjørt av de lokale myndighetene i New South Wales.

Det kjente bygget står på UNESCOs verdensarvliste, og er en av Australias fremste turistattraksjoner. Må nå har bruken av operahuset satt sinnene i kok.

Operaens direktør, Louise Herron mener det er upassende at operaen blir brukt som reklameplakat.

– Vi har en politikk som beskytter vår verdensarvstatus, sa Herron til BBC.

Siden fredag har nærmere 300.000 mennesker underskrevet et opprop som støtter operadirektørens nei til at bygget skal brukes i slike kommersielle sammenhenger.

Planen var at arrangøren skulle viser de forskjellige startnumrene for lørdagens hesteveddeløp på de hvite seilene på det kjente bygget i 20 minutter, men visningen ble noe kortere, blant annet på grunn av protestene.

Operadirektør Herron fikk ikke støtte av de lokale myndighetene i delstaten New South Wales som tillot reklamestuntet.

– Det er vårt hus!

Selv om de fargesprakende bildene ble tonet noe ned, er mange australiere sinte over påfunnet.

Operahuset i Sydney

Slik er vi vant til å se operahuset i Sydney.

Foto: Rob Griffith / AP

Tirsdag kveld møtte rundt 1000 demonstranter opp med lommelykter og forsøkte å forstyrre reklamen, melder den australske kringkasteren ABC. Demonstrantene buet, ropte «det er vårt hus», «skam dere» og «slå det av» og sendte opp heliumballonger.

Den kjente operaen er tegnet av den avdøde danske arkitekten Jørn Utzon. Den har vært belyst tidligere, men det har skjedd i forbindelse med kulturelle arrangementer og til ære for idrettsutøvere som deltok i OL i Rio i 2016.

– Huset vårt er en verdifull gave til verden. Vi må stoppe slike forferdelige annonser, sier Willy Hall til Sydney Morning Herald. Han er sønnen til Peter Hall, den australske arkitekten som ferdigstilte det kjente operahuset.

Reklame på operahuset i Sydney

Mange innbyggere i Sydney syns det er ille at seilene på operahuset blir brukt som reklamevegg.

Foto: Handout / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt