Hopp til innhold

Svoger og sønn av mulla Omar blant Afghanistans nye ledere

For tre år siden sørget USA for at Abdul Ghani Baradar ble løslatt fra pakistansk fengsel. Nå er han en av de nye lederne i Afghanistan.

Talibansoldater i presidentpalasset i Kabul.

Søndag tok Talibansoldater seg inn i presidentpalasset i Kabul.

Foto: Zabi Karimi / AP

Når avgåtte president Ashraf Ghani nå har forlatt presidentpalasset og Afghanistan, er nye hoder på vei mot makten. Det er foreløpig ikke klart om det kommer til å bli opprettet en overgangsregjering. Mens diplomatiske kilder sier til Reuters at det vil skje, sier kilder i Taliban at det ikke er tilfelle.

Det som er klart er at det er Taliban som igjen har makten i landet.

Taliban ble grunnlagt av eksilafghanere i Pakistan under borgerkrigen i Afghanistan på 1990-tallet. De tok makten i Afghanistan i 1996, men ble styrtet av USA-støttede krigsherrer i 2001.

Taliban ble i mange år ledet av mulla Omar, som døde i 2013. Akhtar Mansour overtok som leder, men ble drept i et amerikansk droneangrep i 2016.

Noen av dagens ledere har jobbet i over 20 år for å overta makten i Afghanistan:

Leder Haibatullah Akhundzada

Haibatullah Akhundzada
Foto: - / AFP

Akhundzada er en islamsk rettslærd som var grupperingens juridiske rådgiver og religiøse dommer etter 1996.

Etter 2001 flyktet han til Pakistan der han underviste ved flere islamske skoler. Ifølge The Washington Post har han ikke vist seg offentlig på mange år.

Han er rundt 60 år gammel. Det er ikke kjent hvor han oppholder seg, melder nyhetsbyrået Reuters.

Politisk leder Abdul Ghani Baradar

Mulla Baradar er en av Talibans grunnleggere. Kilder sier at han var svoger av Talibans første leder, mulla Mohammed Omar.

Baradar ble arrestert i Pakistan i 2010, men løslatt fra fengselet for tre år siden.

Abdul Ghani Baradar
Foto: Handout / AFP

Baradar skal ha blitt satt fri etter amerikansk press fordi man ønsket en tungvekter som han til forhandlingsbordet.

Den amerikanske Afghanistan-utsendingen Zalmay Khalilzad mente Baradar ville bidra til en avtale om en maktdeling i Afghanistan og ville ha ham med i Doha-forhandlingene.

En avtale mellom USA og Taliban ble undertegnet av USAs Afghanistan-utsending Zalmay Khalilzad (t.v.) og Talibans politiske leder Abdul Ghani Baradar.

En avtale mellom USA og Taliban ble undertegnet av USAs Afghanistan-utsending Zalmay Khalilzad (t.v.) og Talibans politiske leder Abdul Ghani Baradar i februar. Den skulle bane vei for samtaler mellom Taliban og Afghanistans regjering

Foto: Hussein Sayed / AP

Militær leder Mohammad Yaqoob

Mulla Yaqoob er sønnen til den tidligere lederen mulla Mohammed Omar. Ifølge afghanske medier er han i landet nå. Yaqoob har vært foreslått som Talibans øverste leder, men trakk selv fram Akhundzada fordi ha etter sigende skal ha følt seg for ung og uerfaren, ifølge Reuters. Han skal være i starten av 30-årene.

Nestleder Sirajuddin Haqqani

Sirajuddin Haqqani leder det såkalte Haqqani-nettverket, som har en sentral rolle i finansieringen av Taliban. Han blir også omtalt som nestleder i Taliban. Sirajuddin er sønn av Jalaluddin Haqqani som grunnla nettverket som bærer hans navn.

Haqqani-nettverket skal ha introdusert selvmordsbombinger i Afghanistan. Nettverket ble også anklaget av afghanske myndigheter for å stå bak angrepet mot Kabul Serena Hotel i januar 2008, der den norske journalisten Carsten Thomassen ble drept.

Sirajuddin Haqqani er trolig i 40-50-årene. Det er ikke kjent hvor han oppholder seg.

FBI-etterlysninge av Sirajuddin Haqqani
Foto: Handout . / Reuters

Forhandlingsleder Abdul Hakim Haqqani

Abdul Hakim Haqqani har ledet Talibans forhandlingsdelegasjon. Ifølge Reuters er han en av leder Haibatullah Akhundzadas mest betrodde menn.

Utenriksminister Sher Mohammad Abbas Stanikzai

Sher Mohammad Abbas Stanikzai satt i regjeringen sist Taliban hadde makten i Kabul og har lenge fungert som gruppens «utenriksminister». Det siste tiåret har han bodd i Doha, melder Tv-kanalen Al Jazeera. Han deltok i fredssamtalene om Afghanistan og har representert Taliban på flere reiser utenlands.

 Mohammed Abbas Stanikza
Foto: Yuri Kadobnov / AFP

Hvordan vil de lede Afghanistan?

Dagens Taliban har sagt at de vil holde seg til avtalen som ble signert i februar. De hevder også at kvinners rettigheter vil bli respektert. Men mange afghanere frykter at det vil bli innført Sharialover.

Talsmann Sher Mohammad Abbas Stanikzai har uttalt at kvinner fortsatt skal få gå på skolen og at diplomater og ideelle organisasjoner skal kunne jobbe i landet.

Så langt er tydelig at det er mange som ikke stoler på dette. Tusener har forsøkt å komme seg ut fra Kabul i dag. Og mange kvinner frykter at de skal miste den friheten de har oppnådd de siste årene.