Hopp til innhold

Svineinfluensa fortsatt en pandemi

Svineinfluensaen er fortsatt en pandemi. I august skal WHOs ekspertpanel vurdere om faren kan avblåses.

Få ville ta svineinfluensavaksinen.

Svineinfluensa er fortsatt en pandemi. I august møtes WHOs ekspertpanel for å vurdere situasjonen på nytt.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Det har gått over et år siden WHO slo fast at sykdommen var verdensomspennende, og dermed en pandemi. Det skjedde 11. juni i fjor.

Det var ventet at ekspertpanelet skulle møtes i midten av denne måneden for å vurdere utbredelsen og om svineinfluensa fortsatt er en pandemi, men nå er møtet utsatt med noen uker.

Sørlige halvkule

Margaret Chan er generaldirektør i WHO.

WHOs generaldirektør erklærte svineinfluensa som en pandemi 11. juni i fjor.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

WHOs generaldirektør Margaret Chan sier at ekspertene skal bruke tiden til å se på influensautviklingen i Australia og Ny Zealand, der det er vinter og der det vanligvis er høysesong for influensa i august.

- På den nordlige halvkule er situasjonen ok, men vi må også ta utviklingen på den sørlige halvkule med i vurderingen, sier Chan til nyhetsbyrået AFP.

WHOs egne tall viser at vel 18.300 mennesker har dødd av sykdommen siden den ble oppdaget i Mexico i fjor vår.

Les: Svineinfluensavaksine for 650 mill.

Les: 200 alvorlige bivirkninger etter Pandemrix

Les: Nekter besøk på barsel

45 prosent vaksinert i Norge

Her i landet ble det satt i verk en omfattende vaksinekampanje, og det ble utarbeidet beredskapsplaner for helsesektoren. Omfanget av sykdommen ble ikke så alvorlig her til lands som det helsemyndighetene hadde fryktet.

Ifølge myndighetenes nettside Pandemi.no , ble rundt 45 prosent av befolkningen vaksinert i den største vaksinasjonskampanjen i norgeshistorien.

Myndighetene tror det kan komme en ny, mindre sykdomsbølge til høsten, og sporadiske tilfeller og mindre utbrudd før det.

- Helsetjenesten må derfor fortsatt ha beredskap for å diagnostisere og behandle denne sykdommen, heter det på nettstedet.

SISTE NYTT

Siste nytt

TikTok-sjefen avviser kinesiske spionanklager

Flere amerikanske politikere vil forby den populære videoappen. I dag er TikToks administrerende direktør Shou Zi Chew på høring i den amerikanske Kongressen.