Hopp til innhold

Svindelmistenkte løslatt på Gran Canaria

De sju gjenværende personene som av politiet var antatt å være de hovedmistenkte bak ferieklubb-svindel på Gran Canaria er løslatt.

Gran Canaria

Alle de 74 pågrepne i den antatte ferieklubb-svindelen på Gran Canaria er løslatt. Politiet fortsetter likevel sin etterforskning. Arkivbilde.

Det skriver den spanske avisa Canarias ahora.

De fleste av de 74 som ble pågrepet denne uka ble løslatt kort tid etter at de hadde forklart seg, men sju av de arresterte nektet først å forklare seg for dommeren fordi de hevdet politiet ikke hadde grunnlag for pågripelsene.

Fortsetter etterforskningen

I retten torsdag rettet dommer Julio Wood Rodriguez skarp kritikk mot politiets etterforskning i forkant av massearrestasjonen. Ifølge Rodriguez holdt ikke bevisene som politiet la fram i retten mål til å vise at de pågrepne har gjort noe kriminelt og var heller ikke gode nok til å rettferdiggjøre politiaksjonen mandag.

I tillegg pekte dommeren på at politiet hadde brutt reglene for hva som er vanlig fremgangsmåte ved husransakelser. Resultatet ble at dommeren ikke hadde noe annet valg enn å se bort fra kravene og bevisene som politiet la fram i retten, skriver Canarias ahora.

På tross av at alle nå er løslatt, fant imidlertid dommeren det på sin plass å åpne for videre etterforskning av saken.

Kommer til å anke dommernes kjennelse

Ifølge forsvarer Miguel Rodriguez er hele saken kun et resultat av en krangel mellom de som driver de såkalte ferieklubbene og en forbrukerrettighetsorganisajon kalt Mindtimeshare.

Forsvareren hevder man kan trekke i tvil hvilken hensikt Mindtimeshare egentlig har fordi lederen har en tilknytning til en konkurrent som også driver med samme type pakkesalg til turister, skriver Canary News.

Til avisa La Provincia sier forsvarerne at de regner med at etterforskningen kommer til å bli henlagt.

På sine egne nettsider skriver Mindtimeshare torsdag at de kommer til å anke over delene som retten mente var irrelevante for saken.

De avviser at de har andre hensikter enn å avsløre det de mener er organisert svindel av turister og tvilsomme salgsmetoder.

– Nordmenn arrestert

De fleste av de arresterte i opprullingen skal være briter. Spanske medier meldte tirsdag at en nordmann skal være sentral i saken, men dette har ikke lykkes NRK å få bekreftet.

Ifølge VG har sju-åtte nordmenn vært varetektsfengslet i saken i tre dager. En av de avisa har snakket med avviser alle anklagene om organisert kriminalitet.

NRK har snakket med mange nordmenn som mener seg lurt av disse selskapene som holdt til det populære turiststedet Arguineguin på Gran Canaria.

Flere av nordmennene har kjøpt medlemskap i såkalte feireklubber som skulle gi dem tilgang til et visst antall ferieturer, som i realiteten har kostet opp mot 92.000 kroner eller ikke har vært mulig å bestille. Andre har betalt opp mot 145.000 kroner for hjelp til å løse dem fra dyre timeshare-avtaler uten å ha fått noe igjen for det.

SISTE NYTT

Siste nytt