Hopp til innhold

Sverigedemokraterna fosser frem på ny måling

Sverigedemokraterna ser ut til å stabilisere seg på en oppslutning på over 20 prosent, og i avisen Metro er de landets største parti.

Jimmie Åkesson i Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson

Foto: Anders Wiklund/TT / NTB scanpix

Sverigedemokraterna (SD) er igjen Sveriges største parti, og går ytterligere frem på en ny måling utført av YouGov for avisen Metro.

Flere enn hver fjerde velger sier de ville stemt på partiet om det var valg i dag.

– Det er en betydelig flyktningkritisk opinion i Sverige. Men det unike med Sverige er at ingen av de etablerte partiene har ambisjon om å fange opp eller svare denne opinionen. Bare Sverigedemokraterna snakker til denne gruppen, og det vokser de voldsomt på, sier Karl Loxbo, dosent i statsvitenskap ved Linnéuniversitetet i Växjö.

Spørsmålstegn ved måling

Både Loxbo og andre eksperter setter spørsmålstegn ved meningsmålinger som baserer seg på nettpaneler, slik svenske YouGov gjør.

Sverigedemokraterna har en tendens til å få betydelig høyere oppslutning i slike undersøkelser, der personene som skal svare melder seg selv. Det er dermed ikke et tilfeldig utvalg som svarer på undersøkelsene.

Likevel har også andre målinger vist betydelig fremgang for SD, og partiet virker å ha stabilisert seg på en oppslutning godt over 20 prosent.

Karl Loxbo

Karl Loxbo

Foto: Lars-Peter Hielle / Sveriges Radio

– Mange velgere som er urolige for den store strømmen av flyktninger som kommer til Sverige, ser til Sverigedemokraterna – selv om det ikke er deres egentlige partipreferanse. Så lenge de etablerte partiene holder fast på den sjenerøse linjen i flyktningpolitikken vil SD vokse. Det er uklart hvor mye, men toppen er helt sikkert ikke nådd, sier Karl Loxbo.

SD holdes utenfor

Sveriges statsminister Stefan Löfven har sammen med Tysklands Angela Merkel markert seg som en av de sterkeste forkjemperne for at Europa skal ta hånd om flyktningstrømmen, særlig fra Syria.

– Europa bør kunne ta imot flere flyktninger, sa Stefan Löfven da han møtte Merkel i Berlin tidligere i september.

Sveriges statsminister og Tysklands forbundskansler

Statsminister Stefan Löfven og forbundskansler Angela Merkel i Berlin.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Sverige har allerede tatt imot nesten 30 prosent av de over 120.000 syriske flyktningene som har kommet til Europa. Det hersker likevel politisk enighet i Sverige om at landet skal føre en sjenerøs flyktningpolitikk. Unntaket er Sverigedemokraterna som vil stramme kraftig inn. Partileder Jimmie Åkesson ble ikke invitert da statsminister Löfven holdt ekstraordinært møte om flyktningsituasjonen med alle de andre partiene tidligere i september.

Også i riksdagen er SD helt isolert.

Karl Loxbo mener dette er en fordel for Sverigedemokraterna:

– Så lenge de holdes utenfor alle politiske samtaler behøver de ikke stilles til veggs for sin egen politikk. De får en gunstig posisjon hvor de er det eneste partiet som peker på problemene med flyktningsituasjonen. Hadde de hatt kontakt med de andre partiene, hadde de vært tvunget til å også komme med løsninger.

Vil stramme kraftig inn

Inspirert av de gode målingene har Jimmie Åkesson tatt til orde for en folkeavstemning om innvandringspolitikken i Sverige.

Under sin sommertale i hjembyen Sölvesborg i Blekinge i august oppfordret han de vel 1500 tilhørerne til å ikke la seg kneble av "etablissementet", skriver SVT.

– Svenskene reiser seg. Nå holder det, vi har fått nok, sa Åkesson.