Sverige: – Dyr kan dø for å gi koronasyke narkose

I Sverige frykter veterinærer at de må avlive dyr i stedet for å operere dem. Helsemyndighetene har bedt dem slutte å bruke et viktig narkosemiddel, fordi det trengs til alvorlig syke covid-19 pasienter. Veterinærene ber om at myndighetene heller stanser skjønnhetsoperasjoner.

Olasgard farm outside Varberg, Sweden,

Dyr i matproduksjonen er først i køen for narkose til operasjoner hos veterinær. Her er kyr fra Olasgard ved Varberg.

Foto: TT NEWS AGENCY

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Det er mangel på bedøvelsesmiddelet propofol i Sverige. Dette brukes både under operasjoner til mennesker og dyr, samt til alvorlig syke covid-19 pasienter. Derfor ber helsemyndighetene veterinærer redusere bruken av stoffet.

Veterinærene vil heller at skjønnhetsoperasjoner på mennesker utsettes, skriver Dagens Nyheter.

Plastisk kirurgi for å fjerne for eksempel tunge øyelokk og dobbelthaker på ellers friske mennesker, krever også narkose og bruk av propofol. Slike operasjoner kan vente, mener forbundet.

– Vi som veterinærer kan av hensyn til dyrene bli tvunget til avlive dem i stedet for å gå videre med prosedyrer der narkose kreves, står det i brevet som Veterinärförbundet har skrevet til Socialstyrelsen og Folkhälsomyndigheten.

Forbundet sier de tar mangelen på propofol på dypeste alvor. Noen veterinærer har levert sine lager av stoffet til intensivkirurgien som behandler koronapasienter.

Dyr i matproduksjonen viktigst

Legemiddelverket i Sverige kan komme til å begrense veterinærer rett til å skrive ut slike legemidler, skriver Dagens Nyheter. Men det har ennå ikke skjedd.

Veterinærene oppfordres til å prioritere behandlingen av dyr som brukes til produksjon av mat og i neste omgang kjæledyr.

– Tilgangen på mulige anestesilegemidler minsker og veterinærer henvises til et fåtal substanser som ikke brukes på mennesker, sier professor Görel Nyman ved Sveriges landbruksuniversitet i Uppsala.

Hun opplyser at det er kommet varsler om at det også er mindre av disse midlene på lager. Det har har ført til uro i veterinærbransjen.

Norge har sendt medisin

Norge har også bidratt. Det er sendt 2.600 enheter av propofofor for å hjelpe Sverige med mangelen på det viktige legemiddelet, skriver Dagbladet. Det skjedde etter en henvendelse fra helseministeren, Lena Hallengren.

Sweden's Minister for Health and Social Affairs Lena Hallengren, center, looks on as health worker Gun Bjorling administers a Covid-19 test at a drive-in-test station in Alvsjo,

Sveriges helseminister Lena Hallengren fikk hjelp fra Norge. Her følger hun med på en koronatest som blir utført av helsearbeider Gun Bjorling i Älvsjö utenfor Stockholm

Foto: Jonas Ekstromer / AP

– Norge har fått en forespørsel fra svenske myndigheter om bistand, og Legemiddelverket har derfor tillatt parallelleksport av legemiddelet propofol til Sverige, sier Bent Høie til avisa.

Propofol er det vanligste narkosemiddelet i det svenske helsevesenet. Det skriver Dagens Nyheter.

– Propofol er ganske enkelt det beste, sier Annette Nyberg, leder av Svensk forening för anestesi och intensivvård.

Hun forteller at stoffet går ut av kroppen raskt og pasienten kan vekkes igjen kort tid etter behandling.

Status Norge

Sist oppdatert: 27.05.2020
8383
Smittet
34
Innlagt
235
Døde

SISTE NYTT

Siste nytt