Drapsdømte tok fengselsbetjenter som gisler – ble sluppet fri etter ni timer

De to fengselsbetjentene som ble tatt som gisler i et fengsel i Sverige er sluppet fri, opplyser politiet i Sverige. Begge gjerningsmennene er pågrepet etter det ni timer lange gisseldramaet.

DRAPSDØMTE: 24-åringen Haned Mahamed Abdullahi og Isak Dewit (30) er tidligere dømt for drap og står bak gisseldramaet i fengselet, ifølge Aftonbladet.

DRAPSDØMTE: 24-åringen Haned Mahamed Abdullahi og Isak Dewit (30) er tidligere dømt for drap og står bak gisseldramaet i fengselet, ifølge Aftonbladet.

Foto: Polisen

Politiet ble varslet om gisselsituasjonen på Hällbyanstalten utenfor Eskilstuna klokken 12.20 i dag.

To drapsdømte menn tok seg inn på vaktrommet i høysikkerhetsfengselet Hällbyanstalten i Sverige. Bevæpnet med selvlagde våpen, barberblad festet til tannbørster, tok de to ansatte som gisler, ifølge Aftonbladet.

Politiet opplyste senere at gisseltagerne forskanset seg inne i et rom i en avdeling i fengselet.

En av de to fengelsebetjentene ble sluppet fri rett før halv åtte onsdag kveld.

To timer senere ble også det andre gisselet løslatt, bekrefter svensk politi klokken 21.30. Gisseldramaet var over etter ni timer.

Gislene fremstår uskadd

– Vi er veldig takknemlige for at dette endte så godt etter en veldig alvorlig situasjon, melder sikkerhetssjef i Kriminalvården, Jörgen From Nordin, i en pressemelding gjengitt av svenske medier.

Fengselsbetjentene skal ifølge pressemeldingen være i god form, omstendighetene tatt i betraktning, opplyser Nordin.

– Dette er en veldig alvorlig hendelse for den svenske kriminalomsorgen. Men heldigvis veldig uvanlig. Vi har et stort ansvar for de ansattes trivsel, og nå vil vi nøye undersøke hvordan denne alvorlige situasjonen kunne oppstå og hva vi kan lære, skriver Nordin.

Begge gjerningsmennene er pågrepet og er transportert til politihuset i Eskilstuna, skriver politiet i en oppdatering 19.43.

Drapsdømte gisseltagere

Aftonbladet har identifisert gisseltagerne som den 24 år gamle Haned Mahamed Abdullahi og Isak Dewit (30).

Dewit ble dømt til 18 års fengsel etter drapet på en familiefar i Göteborg i 2016. Abdullahi ble dømt til fengsel i 18 år da han ble kjent skyldig i knivdrapet på en 25-åringen i Skellefteå i 2019, skriver avisa.

Svensk politi gisselsituasjon Eskilstuna

BEVÆPNET: Store politistyrker har omringet fengselet utenfor Eskilstuna.

Foto: Karlsson Per / AFP

«Flere politipatruljer med ulik spesialistkompetanse er på stedet og samarbeider med den svenske kriminalomsorgen og redningstjenesten», opplyste politiet tidligere i formiddag

Onsdag kveld var også den nasjonale innsatsstyrken var på plass utenfor fengselet og klare til å rykke inn. Det ble ikke nødvendig.

Løslatt etter pizzakrav

Tidligere i dag krevde gisseltagerne å få servert kebabpizza til alle de 20 innsatte i avdelingen deres og lovet å løslate et av gislene dersom kravet ble innfridd, skriver Aftonbladet.

Pizzabagaren Beshar Toma fick baka 20 kebabpizzor som sedan levererades till Hällbyanstalten. Foto: Frida Gunnvald, SVT

PIZZABAKER: Pizzabakeren Beshar Toma lagde 20 kebabpizzaer som ble levert til fengselet.

Foto: Frida Gunnvald, SVT

Gisseltagerne skal også ha krevd et helikopter.

Like etter klokken 18 opplyste politiet til SVT at fangene hadde fått utlevert pizzaene i fengselet.

– Vi kan bekrefte at man har ordnet med mat, og forhandlinger pågår, sa politiets pressetalsperson Stefan Wickberg til SVT.

Svensk politi meldte at den ansatte ble sluppet fri i 19-tiden, men opplyste ikke om gisselet ble løslatt som en følge av pizzalevaransen til fengselet.

Löfven: – Veldig alvorlig

Sveriges statsminister Stefan Löfven beskrev gisselsituasjonen for «en veldig alvorlig situasjon» tidligere i dag.

– Jeg har ikke alle detaljene nå, men vi følger den svært nøye, ikke minst via våre myndigheter, sa Stefan Löfven på en pressekonferanse i ettermiddag.

Han var i Norge i anledning tiårsmarkeringen for 22. juli onsdag. Pressekonferansen ble holdt sammen med statsminister Erna Solberg da han fikk spørsmål om gisselsituasjonen i Sverige.

Fengselsbetjenter tatt som gisler i Sverige

Store innsatsstyrker er på plass for å få kontroll på gisselsituasjonen i Sverige.

Foto: Per Karlsson/tt / NTB

– Vi skal se til å få det løst så raskt som mulig, sa Löfven da.

Høysikkerhetsfengsel

Gisselsituasjonen fant sted på Hällbysanstalten i Eskilstuna, mellom Örebro og Stockholm.

Fengselet er laget for å kunne takle de farligste innsatte og beskriver som et høysikkerhetsfengsel med plass til 98 innsatte.

I 2004 ble en ansatt tatt som gissel av to innsatte ved samme fengsel. De truet med et hjemmelaget stikkvåpen. Situasjonen løste seg også den gangen uten skader, da de innsatte ga opp etter seks timer med forhandlinger.

Hällby ligger vest for den svenske hovedstaden Stockholm.

Det er flere tiår siden kriminalomsorgen i Norge har opplevd lignende alvorlige hendelser. Her til lands rystet drapene på to fengselsbetjenter nasjonen på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet.

I 1989 drepte Kenneth Danielsen en fangevokter mens han sonet for et annet drap i Ila fengsel i Bærum. Tre år senere, i desember 1992, skjøt og drepte Stig Millehaugen en
fengselsbetjent mens han satt i varetekt i Sarpsborg.

SISTE NYTT

Siste nytt