NRK Meny
Normal

Sverige opprettholder arrestordren mot Assange

Svensk påtalemyndighet frykter Julian Assange vil unndra seg rettsbehandling. Selv sier WikiLeaks-grunnleggeren at han vil la seg utlevere til USA dersom Chelsea Manning får gå fri.

Julian Assange

Julian Assange på den ecuadorianske ambassaden i London i februar.

Foto: BEN STANSALL / Afp

Assange har klaget arrestordren inn for Svea hovrett, som behandlet saken fredag. Det er foreløpig ikke kjent om han vil klage avgjørelsen videre til høyesterett.

– Hovretten slutter seg til tingrettens avgjørelse om at arrestordren fortsatt fremstår som virkningsfull for å få i stand et avhør med Julian Assange, heter det i avgjørelsen.

– Ikke frihetsberøvelse

45-åringen hevder arrestordren tvinger ham til å bli boende på Ecuadors ambassade i London, der han har oppholdt seg siden 2012. Hovretten slår imidlertid fast at arrestordren ikke medfører frihetsberøvelse for Assange.

Den australske WikiLeaks-grunnleggeren har siden 2010 vært etterlyst av svensk påtalemyndighet, etter å ha blitt anklaget for seksuelle overgrep mot to svenske kvinner og voldtekt mot én av dem.

Assange har nektet å la seg utlevere til Sverige, av frykt for å bli utlevert til USA.

Tilbyr utlevering til USA

Chelsea Manning

Demonstranter ber om at Chelsea Manning blir sluppet fri.

Foto: ELIJAH NOUVELAGE / Reuters

Torsdag tilbød Assange å la seg fengsle i USA dersom varsleren Chelsea Manning slippes fri, ifølge Wikileaks' Twitter-konto.

Chelsea Manning, som tidligere het Bradley, ble pågrepet i mai 2010, siktet for å ha gitt WikiLeaks over 700.000 sider med graderte dokumenter. Flere av dokumentene inneholdt opplysninger om USAs krigføring i Afghanistan og Irak.

Hun er kjent skyldig i blant annet brudd på spinasjeloven og risikerer å måtte sitte i fengsel resten av livet.

Laster Twitter-innhold

Ecuadorianske myndigheter skal etter planen avhøre Assange på ambassaden i London 17. oktober.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt