Hopp til innhold

Sverige vil forby sex uten tydelig samtykke

– Sex skal være frivillig, og er det ikke frivillig, er det ulovlig, sa Sveriges statsminister Stefan Löfven da han presenterte samtykkeforslaget som skjerper straffen for voldtekt.

Svenskenes statsminister Stefan Löfven lager ny lov mot voldtekt

Sveriges statsminister Stefan Löfven uttalte at flere handlinger vil bli definert som voldtekt med den nye loven.

Den svenske regjeringen har fremmet forslag om en samtykkelov, som forbyr sex med personer som ikke tydelig sier ja eller aktivt uttrykker et ønske om å delta.

– Loven er også et verktøy for å endre holdninger og verdier i vårt samfunn, sa Löfven under pressekonferansen på rådhuset i Köping.

Loven innebærer i praksis at flere handlinger vil bli regnet for å være voldtekt, og at strafferammene økes, melder SVT.

– På tide å plassere skylda

Löfven presenterte lovforslaget sammen med visestatsminister Isabella Lövin og justisminister Morgan Johansson.

– Det er på tide å plassere skylda der den hører hjemme, hos gjerningsmannen, sa Lövin.

Forslaget er lagt frem av en komité der alle Riksdagens partier er representert, og skal etter planen gjelde fra 1. juli 2018.

Lignende forslag har også kommet i Danmark, men ble nedstemt i Folketinget i april i år.

Her er endringene i loven

Dagens lovgivning i Sverige definerer følgende situasjoner som voldtekt:

  • Når gjerningspersonen tvinger noen til å ha sex ved vold eller tvang.
  • Når gjerningspersonen utnytter en person som er bevisstløs, sover, beruset, syk eller er i en særlig sårbar situasjon.
  • I tilfeller der offeret på grunn av alvorlig frykt reagerer med passivitet.

Slik vil forslaget endre lovgivningen i Sverige:

  • Det vil bli tydeligere hvorvidt samleiet har skjedd av fri vilje. Når man har sex med en person, skal man forsikre seg om at vedkommende deltar frivillig. Hvordan dette skal bedømmes, vil bli vurdert fra sak til sak.
  • Tanken er at forslaget skal være forebyggende, men også fange tilfeller der personen befinner seg i en særlig sårbar situasjon. Det kan eksempelvis være tilfelle når vaginalt samleie blir til analt samleie, uten at offeret er med på det.

Regjeringen foreslår dessuten å innføre regler om uaktsomme voldtekter og uaktsomme seksuelle overgrep. Det innebærer at gjerningspersonen kan dømmes, selv om vedkommende ikke hadde til hensikt å voldta.

Mange historier

Forslaget kommer i kjølvannet av #Metoo-kampanjen. De siste månedene har kampanjen spredt seg på sosiale medier, noe som har resultert i at millioner av kvinner og menn over hele verden har fortalt sine historier om seksuell trakassering.

Flere tusen svenske kulturpersonligheter, mediefolk, jurister og politikere har den siste tiden stilt seg bak ulike opprop mot seksuell trakassering og overgrep av ulike slag.

En lang rekke kvinner har fortalt om hvordan de blir forsøkt redusert til sexobjekter på arbeidsplassen. Andre har fortalt om voldtekt og andre seksuelle overgrep.

SISTE NYTT

Siste nytt

Hakans familie mistet hjemmene i Tyrkia

Venta i frykt heime i Noreg: – Systera mi kom seg ut rett før bygningen kollapsa

Dei har familie i Tyrkia og Syria, men sit i Noreg med hjarta i halsen. Nokre har fått kontakt med familien, med andre ventar framleis på ein telefon.

Hjelpearbeider Abdel Kari i Atarib utenfor Aleppo snakker følsesladd om manglende hjelp etter jordskjelvene.

«De hvite hjelmene» kjemper mot klokka: Frykter flere tusen omkomne

– Russiske angrep har gjort infrastrukturen så svak at den ikke tåler et jordskjelv, forteller hjelpeorganisasjonen «De hvite hjelmene».