Hopp til innhold

Sverige urolig over Ukraina – øker den militære beredskapen

Det spente forholdet mellom Russland og Ukraina gjør at Sverige høyner sin beredskap. – Vi sitter ikke og venter. Vi har en alvorlig og bekymringsfull situasjon, sier forsvarssjef Micael Bydén.

En russisk soldat på øvelse i Rostov-regionen på grensen mot Ukraina.

En russisk soldat på øvelse i Rostov-regionen på grensen mot Ukraina. Aktiviteten på grensen bekymrer svenskene.

Foto: AP

Russlands president Vladimir Putin hevder han har informasjon om at Ukraina forbereder et angrep mot de russisk-støttede separatistene i det østlige Ukraina.

Forholdet mellom de to landene er svært spent etter at Russland har sendt store troppestyrker til grenseområdet mot Ukraina.

– Vi har inntrykk av at den ukrainske regjeringen forbereder en militær operasjon i Donbass, sa Putin på en pressekonferanse torsdag.

Sveriges forsvarssjef Micael Bydén

Sveriges forsvarssjef Micael Bydén

Foto: STAFF / Reuters

– En alvorlig og bekymringsfull situasjon

Retorikken får Sverige til å reagere.

– Med tanke på det som nå skjer i og rundt Ukraina, og med en russisk retorikk om at man føler seg tvunget til å gjøre ting, innfører vi nå beredskapstiltak, sier forsvarssjef Micael Bydén til den svenske avisen Dagens Nyheter.

Han sier forsvaret er klare til å handle raskere enn vanlig og at de er beredt på håndtere ulike utviklinger, også i sitt nærområde.

– Vi har en alvorlig og bekymringsfull situasjon, sier han.

Ved en eventuell konflikt mellom Russland og Ukraina må man regne med økt militær aktivitet i Østersjøen. Det samme gjelder nordområdene, på grensen mellom Norge og Russland.

Norge følger situasjonen

Det norske forsvaret følger situasjonene nøye, skriver sjefen for Forsvarsstaben, Viseadmiral Elisabeth Natvig, i en e-post til NRK.

– Vi er årvåkne for endringer og unormal aktivitet. Forsvaret har styrker som er på hjemlig beredskap og på beredskap for Nato. Vi og våre allierte følger situasjonen nøye, skriver Natvig.

russiske styrker

Et amerikansk sivilt satellittbilde viser russiske militære styrker om lag 250 kilometer fra grensa til Ukraina.

Foto: HANDOUT / AFP

Russland vil ha garantier

Nato-sjef Jens Stoltenberg har bedt den russiske presidenten bruke julen til å fjerne de russiske styrkene. Han har snakket med USAs utenriksminister om bekymringen de deler for den russiske militære oppbyggingen.

Putin har på sin side bedt om sikkerhetsgarantier fra USA og Nato.

Russiske myndigheter har beskrevet utplassering av Nato-våpen i Ukraina som kryssing av en «rød linje».

– En ny Nato-utvidelse østover er uakseptabel, sier den russiske presidenten.

Russerne har sendt en liste der de blant annet krever uttrekking av Nato-styrker fra medlemsland som Polen, Tsjekkia, Latvia, Litauen og Estland. Krav som den norske utenriksministeren har karakterisert som fullstendig urealistiske.

SISTE NYTT

Siste nytt