Hopp til innhold

Sverige på Europa-toppen i drap med skytevåpen

Sverige er nå det eneste landet i Europa der dødelig vold med skytevåpen øker kraftig. I alle andre land går utviklingen motsatt vei.

En 25 år gammel mann ble drept i Malmö i desember 2019, ett av 111 drap i Sverige det året. I fjor var tallet økt til 124, det høyeste på 2000-tallet.

En 25 år gammel mann ble drept i Malmö i desember 2019, ett av 111 drap i Sverige det året. I fjor var tallet økt til 124, det høyeste på 2000-tallet.

Foto: Johan Nilsson/TT / NTB

Brottsförebyggande rådet (Brå) la onsdag frem en rapport som viser en dramatisk økning i vold med skytevåpen i Sverige.

– Økningen vi har hatt i Sverige finnes ikke noe annet sted i Europa. Sverige har gått fra bunn til topp i statistikken i Europa, sier utreder i Brå, Klara Hradiolova-Selin, til SVT.

Sverige er det eneste landet i Europa hvor antall skytedrap har økt siden år 2000.

I Sverige har antall drepte med skytevåpen økt fra rundt 2 per én million innbygger i 2003 til det dobbelte, 4 per én million, i 2017. Det meste av økningen har skjedd siden 2013.

For Europa som helhet har utviklingen gått motsatt. Den har falt fra 4 per én million innbygger i 2003 til 1,5 per én million i dag.

Det er bare når det gjelder drap med skytevåpen at Sverige ligger i toppen. I andre drap ligger Sverige langt nede på statistikken sammenlignet med andre europeiske land.

En 15 år gammel gutt ble skutt og drept i Herrgården i Rosengård bydel i Malmö i 2012.

En 15 år gammel gutt ble skutt og drept i Herrgården i Rosengård bydel i Malmö i 2012. De aller fleste drapsskytingene i Sverige blir begått med illegale våpen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Vet ikke hvorfor

Statistikken viser at den dramatiske økningen i Sverige kommer av flere drap med skytevåpen i kriminelle gjenger.

På begynnelsen av 2000-tallet fant mellom tre og fem av ti drap med skytevåpen sted i kriminelle miljøer, ifølge Hradiolova-Selin.

Nå har andelen av skytedrapene som er i kriminelle miljøer økt til åtte av ti.

Skytingene knyttes derfor til narkotikahandel, kriminelle grupper og mangel på tillit til politiet.

– Men de faktorene finnes i flere andre europeiske land også. Grunnen til at dødsskytingene har økt mest i Sverige vet vi ikke, sier Hradiolova-Selin.

– En skam for Sverige

Sverigedemokratenes partileder Jimmie Åkesson

– Sverige kommer aldri til å lykkes med dette problemet så lenge den nåværende virkelighetsfjerne regjeringen sitter, sier Sverigedemokratenes partileder Jimmie Åkesson.

Foto: Anders Wiklund/tt / NTB

Opposisjonen kommer med knallhard kritikk mot regjeringen til Stefan Löfven etter at rapporten ble offentliggjort.

– Det er en skam for Sverige at landet nå befinner seg på europatoppen, sier Moderaternas rettspolitiske talsperson, Johan Forsell, til SVT.

Han sier at partiet har advart i flere år om at denne utviklingen ville komme om det ikke ble satt inn tiltak.

Også de andre opposisjonspartiene bruker sterke ord.

– Sju tapte år, sier Kristdemokraternas Andreas Carlson.

– Det er en skandale at det har gått så langt. Regjeringen har kapitulert og fullstendig mistet grepet, sier lederen for Sverigedemokraterna, Jimmy Åkesson.

Tusen flere i fengsel

Innenriksminister Mikael Damberg sier at den dødelige volden dessverre har pågått i lang tid og at det er mulig å lære av det.

– Man kan ikke la staten abdisere fra de fattigste boligområdene, la gjengene ta plass med narkotikasalg og la dem spre seg utover, sier Damberg.

Sverige har de siste årene innført strengere våpenlover og lengre straffer. Antall innsatte i fengsel er 1000 høyere i dag enn for to år siden.

– Vi ser veldig mange gjengrettssaker der gjengledere sitter og venter på lange straffer. I år ser vi at antall skytinger har gått ned med 40 prosent. Jeg mener at det vi har gjort har hatt effekt, sier Damberg.

SISTE NYTT

Siste nytt