NRK Meny
Normal

Sverige kan også ha blitt mobilovervåket

Regjeringskvartalet Rosenbad i Stockholms kan ha blitt avlyttet ved hjelp av falske basestasjoner, slik som i Oslo.

Svenske parlamentet Rosenbad

I høst var det valg i Sverige og foran Rosenbad hang det mange plakater som oppfordret folk til å stemme. Dette området i Stockholm kan nå ha vært avlyttet av ukjente.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Det skriver den svenske avisen Dagens Nyheter.

De har gjort egne undersøkelser etter mønster fra Aftenposten som forrige uke kom med lignende avsløringer i Norge.

– Interessante funn

Ifølge den svenske avisen finner det svenske sikkerhetspolitiet Säpo opplysningen for «interessante».

I det aktuelle området bor og arbeider noen av Sveriges mektigste og mest innflytelsesrike personer, deriblant statsminister Stefan Löfven.

I løpet av tirsdagen og onsdagen registrerte DN 42 mistenksomme aktiviteter på mobilnettet rundt Rosenbad. Alle bel definert som «very high suspicion» av Cryptophone.

– Vi kommer til å følge opp dette videre, men vi ønsker ikke å fortelle spesifikt hvordan, sier Åsa Nilsson i Säpo til DN.

– De funnene DN har gjort tyder på at det er avvik i mobilnettet, og det kan finnes ulike grunner til det, sier hun videre.

Krisemøte

I en omfattende artikkelserie i slutten av forrige uke kunne Aftenposten fortelle at hemmelige, falske basestasjoner, såkalte IMSI-fangere, høyst sannsynlig er i bruk rundt flere sentrale bygninger i hovedstaden.

Aftenposten kunne også fortelle at verken PST, NSM, Post- og teletilsynet (PT) eller teleselskapene tidligere har undersøkt falske basestasjoner som kan brukes til overvåking i Oslo. Alle vektlegger at de jobber forebyggende, blant annet ved å advare mot overvåking, sårbarheter og gi råd.

Post- og teletilsynet innrømmet i går til NRK at de ikke hadde utstyret som skulle til for å avsløre falske basestasjoner, slik Aftenposten ser ut til å ha gjort.

I Norge har nå PT har kalt inn både NSM og de store netteierne til et krisemøte om mobilovervåking i Oslo sentrum.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt