Sverige innfører innreiseforbud fra Norge

Sverige vil innføre innreiseforbud fra Norge natt til mandag. – Vi kan ikke klage på at svenskene sier at de ikke vil ha det muterte viruset, sier Erna Solberg.

Tog til Göteborg

STOPP: Nordmenn som ønsker å reise til Sverige den neste tida risikerer å bli avvist på grensa.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Det er innenriksminister Mikael Damberg som opplyser om det kommende innreiseforbudet. Den svenske regjeringen jobber i helgen med forbudet.

Bakgrunnen er utbruddet av den «britiske» varianten av koronaviruset i flere kommuner på Østlandet i Norge.

Mikael Damberg

Sveriges innenriksminister Mikael Damberg (S).

Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

– Beslutningen kommer til å fattes om kort tid, sier Damberg via sin pressesekretær.

Innreiseforbud frem til 14. februar

Statsminister Erna Solberg sier til NRK at norske myndigheter har fått beskjed om at et innreiseforbud med testregime vil bli innført fra svensk side midnatt natt til mandag. Det vil vare frem til 14. februar.

– Det er sånn i mange land i Europa nå, man begynner å stenge grensene. Norge har vært blant de mest strenge hele tiden. Vi kan ikke klage nå på at svenskene sier at de ikke vil ha det muterte viruset, for det vil vi heller ikke i Norge, sier Solberg.

Årsaken er utbruddet av den nye virusmutasjonen i Oslo-regionen. Hvilke unntak som vil gjelde ved et forbud, er foreløpig uklart.

Må testes og i karantene

Tidligere lørdag ba Folkhälsomyndigheten alle som reiser inn i Sverige fra Norge, eller som nylig har vært i Norge, om å koronateste seg og isolere seg hjemme i minst sju dager.

I følge det svenske innenriksdepartementet har 55 tilfeller av den britiske virusvarianten blitt registrert i Sverige, skriver SVT. De aller fleste av dem skal ha blitt smittet utenlands.

– Når vi har tatt prøver fritt ute i samfunnet, har vi hittil ikke sett den britiske virusmutasjonen, selv om vi ikke har tatt kjempemange prøver. Det er slett ikke umulig at det er flere tilfeller der ute, sier statsepidemolog Anders Tegnell.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 07.03.2021
2 410
Smittede/uke
146
Innlagte
632
Døde
377 566
Vaksinerte

SISTE NYTT

Siste nytt

Unge russiske artister støtter Navalnyj: – Vi må slutte å finne oss i dette

Unge russiske skuespillere og musikere blir utsatt for kraftig kritikk i statlige medier. Det skjer etter at de har støttet opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj i sosiale medier.