Sverige holder tilbake AIDS-penger

Den svenske utviklingsministeren nekter å gi det intenasjonale aidsfondet de lovede 1.3 milliarder kroner på grunn av korrupsjonsfare.

UN-MILLENNIUM-SWEDEN

Utviklingsminister Gunilla Carlsson i Sverige nekter å gi penger til aids hvis det er fare for korrupsjon.

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

Sverige har lovet Det internasjonale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria at de skal bidra med mer enn 1,3 milliarder kroner til fondets arbeid.

Nå har utviklingsminister Gunilla Carlsson i Sverige fortalt fondets leder Michel Kazatchkine at pengene likevel ikke kommer til å bli utbetalt på grunn av korrupsjon i de landene fondet arbeider i.

– Vi vil se at det inføres praktiske tiltak mot korrupsjon før vi utbetaler noen penger, sier statsråden til Svenska Dagbladet.

Pengene gikk til korrupte ledere

Bakgrunnen for tilbakeholdingen er en rapport fra FN i 2010 som slo fast at mye av donorenes penger ble tatt av korrupte tjenestemenn i minst fire av landene fondet jobber i.

Pengene som tilbakeholdes er Sveriges bidrag for årene 2011 til 2013, og Kazatchine innrømmer at tilbakeholdingen er problematisk for fondet.

Sverige er nemlig den største bidragsyteren dersom man regner bidrag per innbygger.

– Det at Sverige holder tilbake penger er ikke et godt tegn for oss. Vi må snart få vite om vi skal legge energi bak våre hjelpeprogrammer som er avhengig av tilskuddet, sier Kazatchine til nyhetsbyrået AFP.

Bedret arbeidet

Lederen for fondet mener også tilbakeholdingen er urettferdig på grunn av at de allerede, etter egen mening, har gjort mye for å bekjempe korrupsjon.

– Vi har vist en mye større grad av gjennomsiktighet enn før, og at vi gjør alt for å bekjempe korrupsjon, sier Kazachine.

SISTE NYTT

Siste nytt