Hopp til innhold

Sverige har fått en ny helgen

Sverige fikk sin første helgen på over 600 år da pave Frans gjorde birgittinernonnen Elisabeth Hesselblad til helgen i den katolske kirke søndag.

Søster Maria Elisabeth Hesselblad

En billedvev viser den svenske nonnen Søster Maria Elisabeth Hesselblad, hengende fra en balkong som Pave Frans holder messen hvor hun kanoniseres, på Petersplassen i Vatikanet 05.06.2016.

Foto: ALESSANDRO BIANCHI / Reuters

POPE-CANONISATION/ A nun holds a Swedish flag as she attends as Pope Francis arrives to lead the mass for the canonization of Swedish nun Sister Maria Elisabeth Hesselblad and Polish priest Father Stanislaus of Jesus and Mary in Saint Peter's Square at the Vatican

En nonne holder et svensk flagg under kanoniseringen av den svenske nonnen Søster Maria Elisabeth Hesselblad på Petersplassen i Vatikanet 05.06.2016.

Foto: ALESSANDRO BIANCHI / Reuters

Hesselblad levde fra 1870 til 1957 og er blant annet kjent for å ha gjenopplivet den gamle Birgittinerordenen etter reformasjonen.

Ordenen ble grunnlagt i 1370 av hellige Birgitta, som Vatikanet gjorde til helgen allerede i 1391.

Under en høytidelig seremoni i Vatikanet med flere tusen mennesker til stede helgenerklærte paven den svenske kvinnen. Til stede var både slektninger av hovedpersonen, den svenske erkebiskopen og landets kultur- og demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Etter at paven leste opp kanoniseringen av Elizabeth Hasselblad ble svenskens relikvier båret fram av en ung kubansk gutt. Han har vært en stor del av årsaken til at Elizabeth Hasselblad nå er kanonisert.

POPE-CANONISATION/ A view of Saint Peter's Square is seen as Pope Francis leads the mass for the canonization of Swedish nun Sister Maria Elisabeth Hesselblad and Polish priest Father Stanislaus of Jesus and Mary at the Vatican

Petersplassen under messen Pave Frans holdt hvor han kanoniserte den svenske nonnen Søster Maria Elisabeth Hesselblad og den polske presten Fader Stanislaus av Jesus og Maria, i Vatikanet 5. juni 2016.

Foto: ALESSANDRO BIANCHI / Reuters

Mirakel må til

Alle som kanoniseres må være forbundet med mirakler.

For Elizabeth Hesselblad sin del handler det om at gutten som toåring led av en hjernesvulst, og hvor han etter en vanskelig operasjon kom til hektene igjen etter at priorinnen på byens Birgittinerkloster ba en bønn for ham, skriver SR/TT.

Hesselblad ble født i Fåglavik i Västergötland i 1870. Som 17-åring emigrerte hun til USA, hvor hun jobbet som sykepleier. Så dro hun til Roma, og fikk en åpenbaring utenfor huset til den hellige Birgitta ved Piazza Farnese. Hun konverterte til katolisismen og begynte arbeidet med å gjenopprette den hellige Birgittas nonneorden, som lå i ruiner.

I dag er ordet om lag 700 nonner i 50 forskjellige «hus» på tre kontinenter, de fleste av dem i India. Etter Berlinmurens fall var Birgittasøstrene de første som fik åpne et kloster på Cuba.

Pave Johannes Paul II startet allerede i 1987 prosessen med å gjøre henne til helgen.

Birgittinerordenen forsvant fra Sverige under reformasjonen, da landet ble protestantisk. Men det har siden 1998 vært et såkalt apostolisk hus for kvinner på Heimdal utenfor Trondheim tilknyttet Birgittinerne. Denne har utviklet seg til et kloster. Et nybygg med kloster og kirke ble innviet 2. april 2011.