Hopp til innhold

Sverige følger etter – stanser all bruk av AstraZeneca inntil videre

Landet er det 15. landet som nå innstiller vaksineringen i påvente av en avklaring om mulig alvorlige bivirkninger knyttet til vaksinen.

Anders Tegnell statsepidemiolog i den svenske Folkhälsomyndigheten.

SNUR: Svenskene har til nå fortsatt med vaksineringen, men nå har statsepidemiolog Anders Tegnell snudd.

Foto: Naina Helén Jåma / TT NYHETSBYRÅN

– Beslutningen er tatt som en forholdsregel, sier statsepidemiolog Anders Tegnell til SVT.

Til nå har 20 land i Europa og andre steder i verden helt eller delvis stanset vaksineringen med AstraZeneca. Fem av landene har stanset bruken av ett spesielt enkeltparti.

– Det finnes god kunnskap om vaksinen, men det er likevel viktig at vi nå stanser vaksinasjonen inntil EMA (Det europeiske legemiddeltilsynet) har gransket om disse hendelsene kan ha en sammenheng med vaksinasjon, sier Tegnell.

– Samarbeider med myndighetene

– Vi er veldig ivrige etter å forstå mer, og arbeider tett med myndighetene, sier AstraZenecas medisinske sjef i Norden, Andreas Heddini, til det svenske nyhetsbyrået TT.

Han understreker at det så langt ikke er slått fast at det er en sammenheng mellom vaksinen deres og de alvorlige meldingene om blodpropp, blodplatefall og blødninger hos vaksinerte.

NRK forklarer

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

Det vet man ikke sikkert, men...

...norske forskere ved Oslo universitetssykehus (OUS) mener de har funnet en sammenheng mellom AstraZeneca-vaksinen og en sjelden kombinasjon av et lavt antall blodplater, blødning og blodpropp. 

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

Vaksinen kan ha ført til en kraftig imunrespons. Hva betyr det?

Immunsystemet vårt hjelper oss å bekjempe virus og bakterier i kroppen. Av og til kan immunforsvaret overreagere og utløse kraftige betennelsesreaksjoner. De norske forskerne mistenker at noen har reagert slik på vaksinen, noe som igjen har ført til de sjeldne sykdomsbildene. 

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

Hva er blodpropp?

Blodpropp betyr at blodet levrer seg lettere og blokkerer normal sirkulasjon. Årlig blir mellom 5000–6000 pasienter innlagt med blodpropp på norske sykehus.

 

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

«Nedsatte blodplater i blodet», hva betyr det?

Blodet består av blodvæske, røde og hvite blodlegemer og blodplater. Blodplatene er viktige for blodets evne til å levre seg.
 

Flere av pasientene har hatt et lavt antall blodplater i blodet, noe som vanligvis gir motsatt problem av blodpropp, nemlig blødning. Tegn på blødning kan være blåmerker, at man blør i tannkjøttet når man pusser tenner eller punktformede blødninger i huden, spesielt på beina.

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

Hvor mange er døde?

Søndag 21. mars er tre personer er døde etter å ha vært innlagt på sykehus med det sjeldne sykdomsbildet. Alle var under 55 år. 

 

I Tynset kommune døde en helsearbeider i 30-årene med et annerledes sykdomsbilde. Det undersøkes om også dette sykdomsbildet kan ha hatt en sammenheng med vaksinen.

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

Hvor mange er alvorlig syke?

Søndag 21. mars er to vaksinerte personer innlagt på Oslo universitetssykehus med den sjeldne kombinasjon av lave blodplater, blødning og blodpropp. 

 

Det er satt 121.820 doser med AstraZeneca i Norge, 17 millioner er vaksinert globalt. 

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

Man kan få blodpropp av covid-19

Koronaviruset trigger også en sterk immunreaksjon, slik forskerne mistenker at AstraZeneca-vaksinen har gjort for noen pasienter. Det er denne reaksjonen som gjør at en del koronasmittede får et alvorlig sykdomsforløp. Observasjoner viser at pasienter med alvorlig covid-19-sykdom er spesielt utsatt for å få blodpropp.

Kan man få blodpropp av AstraZeneca-vaksinen?

EMA gir vaksinen grønt lys

Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) konkluderte torsdag 18. mars med at en sammenheng mellom blodproppene og vaksinen ikke kan utelukkes, men at nytten er større enn risikoen. Flere land tok etter dette i bruk AstraZeneca-vaksinen igjen, mens Norge avventer. 

Har du fått AstraZeneca-vaksinen? Dette må du følge med på

Han viser til selskapets data fra over 17 millioner vaksinedoser som allerede er satt i EU og Storbritannia og som ikke viser noen slike tegn.

AstraZeneca-vaksinen er utviklet ved Oxford-universitet i England og produseres av det svensk-britiske selskapet.

Storbritannia har så langt satt 11 millioner doser, og her fortsetter vaksineringen foreløpig som normalt.

WHO advarer mot panikk

Selv om flere land nå tar pause mens de venter på mer kunnskap, maner Verdens Helseorganisasjon (WHO) og EMA til ro og sier det er trygt å bruke vaksinen mens undersøkelsene pågår.

– Antallet tilfeller av blodpropp hos vaksinerte synes ikke å være høyere enn det man ser i befolkningen for øvrig, understreker EMA i en pressemelding.

– EMAs sikkerhetskomité (PRAC) vil gå gjennom ytterligere informasjon tirsdag og har sammenkalt til et ekstraordinært møte torsdag 18. mars for å trekke konklusjoner basert på informasjonen som er innhentet, og vurdere hvilke ytterligere tiltak som kan måtte tas.

WHOs eksperter sitter også i møter i dag for å vurdere meldingene om mistenkte bivirkninger.

– Folk må ikke få panikk. Vi anbefaler inntil videre at land fortsetter å vaksinere med AstraZeneca, sier WHOs forskningssjef Soumya Swaminathan.

Norsk kvinne døde

Mandag opplyste Legemiddelverket i Norge at en kvinnelig helsearbeider under 50 år døde på Rikshospitalet i helgen av en «katastrofe i hjernen».

Kvinnen hadde fått første dose av AstraZeneca en drøy uke tidligere og ble etter få dager lagt inn på sykehus med blodpropp, lavt blodplatetall og blødninger.

To andre helsearbeidere er fremdeles innlagt på Rikshospitalet med lignende symptomer.

– Nå pågår det undersøkelser på nasjonalt og europeisk nivå. Det er det vi finner der som vil være avgjørende. Alle pasientene har vært friske fra før og har omtrent samme sykdomsbilde. Vi har ikke sett noe tilsvarende tidligere ved andre vaksiner, sier fagdirektør i Legemiddelverket Steinar Madsen til NRK.

Så langt er det satt 121.820 doser med AstraZeneca i Norge.

SISTE NYTT

Siste nytt