Sverige ferdig med kontrolltelling av stemmene

Kontrolltellingen av stemmene i det svenske valget er ferdig og det ble ingen større endringer av valgresultatet. Den rødgrønne blokken ender på 144 mandater mens hovedkonkurrenten Alliansen får 143 mandater, og dragkampen om regjeringsmakten fortsetter.

Stefan Löfven og Ulf Kristersson

Det er fortsatt ikke klart hvem av disse som blir statsminister i Sverige etter valget; Socialdemokraternas Stefan Löfven eller Moderaternas Ulf Kristersson.

Foto: Anders Wiklund/tt / NTB scanpix

Tellingen tok lengre tid enn antatt, siden valgdeltakelsen var høy og mange valgte å forhåndsstemme tett på valgdagen, skriver Sveriges Radio.

Det endelige resultatet avviker ikke mye fra det som ble presentert valgnatten eller etter at alle forhåndsstemmer og utenlandsstemmer var talt opp.

Endelig resultat fra riksdagsvalget i Sverige

Parti

Oppslutning

Endring
fra 2014

Mandater

Endring
fra 2014

Socialdemokraterna

28,26 %

- 2,75

100

- 13

Miljöpartiet de gröna

4,41 %

- 2,47

16

- 9

Vänsterpartiet

8,0 %

+ 2,29

28

+ 7

Moderaterna

19,84 %

- 3,49

70

- 14

Kristdemokraterna

6,32 %

+ 1,75

22

+ 6

Centerpartiet

8,61 %

+ 2,49

31

+ 9

Liberalerna

5,49 %

+ 0,07

20

+ 1

Sverigedemokraterna

17,53 %

+ 4,68

62

+ 13

De rødgrønne partiene (Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet) ender til sammen opp med 144 mandater. Den borgerlige Alliansen (Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet og Liberalerna) får til sammen får 143 mandater. I tillegg kommer Sverigedemokraterna med sine 62 mandater.

Valgdeltakelsen var på hele 87,2 prosent, som var 1,4 prosent høyere enn ved valget for fire år siden. Det betyr at 6.535.271 personer avla stemme.

Ebba Busch Thor (KD), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) og Jan Björklund (L) på SVTs valgvake

Statsminister Stefan Löfven håper å splitte denne gjengen: f.v. Ebba Busch Thor (Kristdemokraterna), Ulf Kristersson (Moderaterna), Annie Lööf (Centerpartiet) og Jan Björklund (Liberalerna). Det er spesielt de to sistnevnte som er gjenstand for kurtisen. Selv bedyrer firkløveret at de vil holde sammen.

Foto: Stina Stjernkvist/tt / NTB scanpix

Fortsatt dødt løp i maktkampen

Den endelige valgresultatet betyr fortsatt så å si dødt løp mellom blokkene, hvor de rødgrønne partiene kun har ett mandats overvekt sammenlignet de borgerlige partiene utenom Sverigedemokraterna.

Det betyr at diskusjonene og dragkampen om hvem som har størst «rett» til å danne regjeringen fortsetter. Det samme med forsøkene på å bryte nåværende samarbeidskonstellasjoner og lokke til seg nye partnere.

Sittende statsminister Stefan Löfven sier i en uttalelse at det endelige valgresultatet viser at det sosialdemokratiske partiet fortsatt er klart størst, med det største regjeringsgrunnlaget hvis ikke de borgerlige partiene bryter løftene sine og likevel inngår et samarbeid med Sverigedemokraterna.

– Nå må alle anstendige partier ta sitt ansvar for å bringe Sverige videre. I denne prosessen kommer ingen partier til å få fullt gjennomslag for sin politikk, men gjennom samarbeid kan vi gjøre så mye mer, sier Löfven og holder fast på at de tradisjonelle blokkene bør oppløses.

Sveriges statsminister Stefan Löfven

Den tidligere fagforeningslederen Stefan Löfven måtte i 2012 ta over ledelsen i et kriserammet sosialdemokratisk parti. To år senere ble han statsminister. Nå er spørsmålet om han klarer å få til fire nye år for det en gang så mektige partiet.

Foto: Henrik Montgomery/tt / NTB scanpix

Centerpartiet og dets leder Annie Lööf regnes som en av valgets vinnere.

Miljöpartiet peker på henne som en mulig statsminister for en ny rødgrønn regjering. Det betyr riktignok at Centerpartiet må skifte side i politikken.

Partiet vil i dag ikke kommentere hvordan de endelige valgtallene vil påvirke regjeringsforhandlingene.

Den borgerlige Alliansen har fremholdt at de er klart større enn den nåværende regjeringen, som består av Socialdemokraterna og Miljöpartiet de gröna, og holder Vänsterpartiet unna regnestykket.

Forsiden på svenske aviser dagen etter valget

Forsiden på de største avisene i Sverige dagen etter valget.

Foto: Hanna Franzén/tt / NTB scanpix

Dette skjer fremover

Den nyvalgte Riksdagen samles 25. september, men allerede dagen før samles de innvalgte representantene for å velge Riksdagens leder (talman) og nestleder.

Deretter skal det holdes en formell avstemning for å se om det er flertall for at den sittende statsministeren kan fortsette. Hvis flere enn halvparten av representantene stemmer nei, må Socialdemokraternas Stefan Löfven gå av. Da må talsmannen legge frem et forslag på ny statsminister.

Det kan legges frem fire forslag på ny statsminister og regjeringen. Hvis ingen av dem oppnår flertall i Riksdagen må det holdes nyvalg innen tre måneder.

SISTE NYTT

Siste nytt