NRK Meny
Normal

Sverige avslutter atomtransportene

Sverige slutter med transport av atomavfall til Sellafield, sa landets miljøminister Andreas Carlgren i møte med Nordisk råds miljø-og naturressursutvalg i Oslo i dag.

 

Sellafield Nuclear Power Station

Sellafield Nuclear Power Station

Foto: DAVE THOMPSON / AP

Sverige tar også tilbake tilsvarende det de allerede har levert.

 - Jeg kan love at våre transporter av atomavfall blir avsluttet, la det ikke være tvil om at vi gjør dette, sa den svenske miljøministeren.

 

Sveriges miljøminister Andreas Carlgren

Sveriges miljøminister Andreas Carlgren

Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX / KOD 10020

 

- Jeg spurte den svenske ministeren hva han ville gjøre med de svenske atomtransportene til sjøs. Jeg er svært positivt overrasket over svaret han ga og den åpenheten han la for dagen for miljøutvalget, sier nordmannen Asmund Kristoffersen som er leder for Nordisk Råds Miljø-og naturressursutvalg.

Stengt flere år

Thorp-anlegget i Nordvest-England ble stengt i 2005, da over 80.000 liter høyradioaktivt avfall lakk ut. Etter at britene åpnet anlegget igjen i juni i år varslet Sverige at de ville sende nesten 5 tonn radioaktivt avfall til Sellafield. Nå har Sverige snudd.

- Carlgren svarte at alt atomavfall heretter skal lagres i Sverige. Det skal ikke skje noen bearbeiding av atomavfall fra de svenske atomkraftverkene utenfor Sverige. Det betyr at det heller ikke blir noen fortsatt transport av det farlige avfallet på sjøen. Det fjerner også en betydelig frykt for terroranslag mot båttransporter, sier Asmund Kristoffersen.

- Gledelig nyhet

Nils Bøhmer

Nils Bøhmer.

Foto: Bellona

Atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona sier til nrknyheter.no at det er gledelig nyheter fra Sverige.

- Det er spesielt gledelig at Sverige vil ta tilbake avfallet de allerede har sendt, slik at ikke England blir et dumpingsted, sier Bøhmer.

Forøvrig synes han ikke meldingen fra den svenske miljøvernministeren er så oppsiktsvekkende.

- Sverige har transportert kun en liten mengde avfall til Sellafield, så det har nok ikke vært så vanskelig å komme med nyheten om at de nå vil slutte med transporten, sier Bøhmer.

Bellona har fulgt lenge med på Sveriges rolle i Sellafield og lagt press på både svenske og norske myndigheter for å få svenskene til å endre holdningen og finne nye løsninger.

Til det beste for miljøet

 

Asmund Kristoffersen

Asmund Kristoffersen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Sverige har levert noe avfall til Sellafield som er mellom 30 og 40 år gammelt som skal behandles der. Dette gjøres fordi det kan være farlig å flytte det flere ganger, sier Kristoffersen.

Sverige har forpliktet seg til å ta tilbake tilsvarende mengde materiale som de har sendt til Sellefield. Det er jeg personlig glad for. Jeg har besøkt Sellafield flere ganger og er av den mening at der bør det lagres minst mulig. Det er til beste for miljøet i Norden, sier Asmund Kristoffersen.

Kan sette Nordens sikkerhet i fare

Kristoffersen sier han er glad på hele Nordens vegne for at Sverige avslutter transportene av atomavfall. Dette er transporter som i verste tilfelle har satt hele Nordens sikkerhet i fare.

Fra Finlands side ble det under møtet slått fast at de pålegger hvert enkelt atomkraftverk selv å håndtere det kjernebrenselet og atomavfallet som finnes ved hvert anlegg.

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt