Åpner hemmelige dokumenter

Sverige offentliggjør hemmelige UD-dokumenter om Sovjetunionens fall og frigjøringen av Baltikum.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt har besluttet å offentliggjøre over 400 sider med hemmeligstem

Utenriksminister Carl Bildt har besluttet å offentliggjøre over 400 sider med graderte diplomatiske rapporter fra Den kalde krigens dager.

Foto: ELVIS BARUKCIC / Afp

Kjell Pihlstrøm - byline

De til nå hemmeligstemplede svenske UD-rapportene avslører blant annet et møte mellom Boris Jeltsin og de nordiske ambassadørene i Moskva den 15.januar 1991, noen måneder før Jeltsin ble valgt til Ruslands president. Det skriver Expressen.se .

400 hemmelige sider åpnes

I Sverige har utenriksminister Carl Bildt besluttet å offentliggjøre over 400 sider med hemmeligstemplede diplomatiske rapporter.

Fra innsiden skildrer de Sovjetunionens fall som førte til frigjøringen av Estland, Latvia og Litauen på begynnelsen av 1990-tallet.

Ifølge rapporten som den svenske ambassadøren Örjan Berner sendte hjem, mente Jeltsin at situasjonen i Baltikum og Sovjetunionen var «ytterst farlig».

To dager etter massakren

Møtet fant sted bare to dager etter massakren ved TV-tårnet i Vilnius der sovjetiske sikkerhetsstyrker drepte 14 sivile litauere og skadet flere hundre andre. Noen måneder tidligere hadde president Michael Gorbatsjov vært i Litauen i et siste forsøk på å stabilisere situasjonen.

Jeltsin mente Gorbatsjov stod under sterkt press fra KGB, Forsvarsledelsen og ledende krefter i kommunistpartiet.

Ifølge UD-rapporten sa Jeltsin at han på sin side hadde inngått avtaler med de baltiske republikkene og tatt deres parti. Jeltsin sa også at han hadde mottatt advarsler om et mulig attentat rettet mot ham og at han av den grunn hadde endret på hjemreisen til Moskva, ifølge rapporten.

– En meget dramtisk situasjon

Vanligvis er UD-rapporter som det her er snakk om hemmeligstemplet i 50 år i Sverige. Carl Bildt sier han ser bort fra denne regelen fordi det handler om en meget dramatisk politisk situasjon i Sveriges nærområde, som ifølge Bildt er kommet noe i skyggen av den offentlige interessen. Dessuten er det 20 år siden disse dramatiske hendelsene fant sted.

– Dette er et bidrag til historieskrivningen og dessuten en måte å vise at Sverige har en meget bra utenrikstjeneste, sier Carl Bildt. -Nå kan hvem som helst lese originaldokumentene fra de svenske diplomatene som skildret den høydramatiske tiden rundt Sovjetunionens fall og de baltiske statenes frigjøring, sier han.

I 1990 og 1991 mottok det svenske utenriksdepartementet strie strømmer av rapporter fra ambassaden i Moskva, generalkonsulatet i Leningrad og fra diplomater på plass i Tallinn, Riga og Vilnius. Rapportene gir spennende innsikt i de historiske omveltningene på den andre siden av Østersjøen.

Påvirket av Wikileaks

Bildt innrømmer samtidig at beslutningen om å offentliggjøre dokumentene er påvirket av verdensberømte Wikileaks som har offentliggjort hundretusentalls sider med hemmelig diplomatisk materiale.

Mange av de til nå hemmeligstemplede rapportene gir fascinerende øyeblikkskildringer, blant annet en håndskrevet rapport fra det dramatiske møtet i det litauiske parlamentet i Vilnius den 11.mars 1991 da parlamentet vedtok Litauens selvstendighetserklæring.

Utenriksminister Carl Bildt er ikke snauere enn å hevde at de dokumentene som nå blir offentliggjort viser at Sverige var det best informerte landet i hele verden om den løpende utviklingen i Sovjetunionen og Baltikum.

Ifølge Bildt var USA og Storbritannia altfor fokusert på det som skjedde i Moskva og ikke oppmerksom nok på den informasjonen som de svenske diplomatene fanget opp i Leningrad og i de baltiske hovedstedene.

Bildt sier at det svenske utenriksdepartementet fortsatt har stor ekspertise på Russland og Baltikum og at det er viktig å satse store utenrikspolitiske ressurser på dette området.

SISTE NYTT

Siste nytt