Hopp til innhold

Taliban sverger hevn etter nye skandalebilder

Taliban sverger hevn, etter at det har lekket ut nye skandalebilder med amerikanske soldater i Afghanistan. Nylig stod organisasjonen bak det som omtales som det mest avanserte angrepet på 11 år.

Angrep i Kabul

Røyk stiger opp fra en av bygnignene nær parlamentsbygningen i Kabul. Bildet er tatt 15. april, da Taliban lanserte et storstilt angrep flere steder i Afghanistan, angivelig som en hevnaksjon etter at det tidligere i år ble lekket et video der amerikanske soldater som urinerer på afghanske soldater.

Foto: HANDOUT / Reuters

Tidligere denne uken valgte L.A. Times å publisere nye skandalebilder med afghanske soldater i Afghanistan. Bildene, som er rundt to år gamle, viser soldatene mens de poserer smilende ved siden av likdeler og døde afghanske soldater.

L.A. Times skriver at de ble oppfordret av amerikanske militærmyndigheter til ikke å publisere bildene, ettersom man fryktet at de ville føre til nye uroligheter i det krigsherjede landet.

Flere av soldatene, som tjenestegjør i elitedivisjonen 82. flybårne divisjon, er for tiden tilbake i Afghanistan for å utføre nye oppdrag. Bildene har blitt lekket av en soldatene som var med i elitegruppa, fordi han har reagert sterkt på soldatenes manglende disiplin.

Sverger hevn

Taliban fordømmer naturlig nok de nye bildene, og sier i en uttalelse at de «sverger hevn», ifølge nyhetsbyrået AFP.

Sist helg angrep Taliban-opprørere en rekke en rekke mål i Kabul og andre afghanske byer. Angrepet, som omtales som det mest avansert på 11 år, blir regnet som et stort tilbakeskritt i arbeidet med å få til forhandlinger med opprørsgruppen.

Taliban hevder at angrepet en hevnaksjon etter at det i januar i år ble publisert en video som viser amerikanske soldater som tilsynelatende urinerer på afghanske lik.

Det har foreløpig ikke blitt registrert massedemonstrasjoner mot USA som følge av bildene, men ifølge AFP kan de sterkeste reaksjonene komme fra andre NATO-land, der meningsmålinger viser at flere nå fordømmer krigen i Afghanistan.

– I Vesten har det vært en sterk oppfatning om at soldatene har kommet for å bekjempe terrorisme, men at de også skulle hjelpe og gjenreise landet, sier Martine van Bijlert, analytiker i The Afghan Analysts' Network.

– Ting som dette vil være med på å bygge opp om hjemlige følelser av «hva er det vi driver med her», sier van Biljert.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Faksimile LA Times

Faksimile av et av bildene fra L.A. Times. Avisa sier de sitter på totalt 18 bilder, men valgte bare å publisere to.

Foto: Faksimile

– Skuffet

Det hvite hus sier i en kort kommentar at de er skuffet over at bildene har blitt publisert, ifølge TPM.

– Vi er skuffet over at disse bildene ble publisert, sier pressetalsmann for Det hvite hus, Jay Carney, som la til at president Obama har blitt informert om bildene. Carney kunne imidlertid ikke bekrefte om Obama faktisk hadde sett bildene.

Utover dette legger Det hvite hus seg på samme linje som Pentagon i måten man fordømmer soldatenes oppførsel.

– Atferden som er avbildet på disse bildene er forkastelig, og representerer ikke på noen måte de høye standardene i det amerikanske militæret. Presidenten deler definitivt forsvarsministerens syn, som er at dette må etterforskes og at de er som har gjort må holdes ansvarlig, sier Carney.

Fjerde skandale

De nye bildene føyer seg altså inn i en rekke skandaløse avsløringer og hendelser fra USAs Afghanistan-oppdrag, og kommer ikke til å gjøre USAs planlagte tilbaketrekning i 2014 lettere.

Publiseringstidspunktet gjør at de nye bildene vil registreres i offentligheten som den fjerde amerikanske skandalen i Afghanistan på fire måneder.

Videoen som viser urinerende marinesoldater i januar var den første, deretter kom koranbrenningen, før den amerikanske soldaten Robert Bale gikk amok og drepte 16 sivile i mars.

Målinger viser at oppslutningen om krigen i Afghanistan er rekordlav i USA. Mer enn to tredjedeler av befolkningen sier nå at de er imot krigen.

New York Times oppsummerer situasjonen slik:

– I praksis er disse bildene den fjerde ydmykende påminnelsen i løpet av fire måneder på hva denne krigen nå ser ut som – en krig som har pågått for lenge, med soldater som ikke ser ut til å vite hvorfor de er i Afghanistan. Ikke at noen sivile ser ut til å vite det bedre.

SISTE NYTT

Siste nytt

Finland og Sverige har levert sine Nato-søknader

Finland og Sverige har overlevert sine Nato-søknader i Brussel. – Det er en god dag i en kritisk tid, sa generalsekretær Jens Stoltenberg.