NRK Meny
Normal

Svenskene klare for Nato

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg besøker et Sverige som aldri har vært tettere på å søke medlemsskap i forsvarsalliansen. Folket sier ja, men den politiske uviljen er stor.

INVITERT

NATO-SJEF: Jens Stoltenberg er gjest under det nordiske forsvarsministermøtet i Stockholm.

Foto: NTB SCANPIX / Reuters

Den spente situasjonen i Russland står øverst på agendaen når nordiske forsvarsministre i dag møter Natos generalsekretær Jens Stoltenberg til samtaler i Stockholm, men trolig vil også Sveriges forhold til Nato bli et hett tema.

– Vi har sett endringer i sikkerhetsutviklingen i vår region. Vi ser et Russland som styrker sin militære kapasitet og som bruker militærmakt for å oppnå sine strategiske målsetninger, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide før avreise. Sverige har i 2015 ledet det nordiske forsvarssamarbeide, kalt Nordefco.

Svenskene vil inn - ikke politikerne

Forsvarsminister

PÅ PLASS: Ine Eriksen Søreide deltar på møtet. Hun vil styrke det nordiske samarbeidet.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Søreide er tydelig på at det nordiske forsvarssamarbeidet har vært fruktbart for å bevare stabilitet i Norden, selv om verken Sverige eller Finland er med i Nato.
– Det nordiske forsvarssamarbeidet er i god utvikling, og vi vil under møtet diskutere flere områder der det kan være aktuelt å styrke forsvarssamarbeidet ytterligere.

For første gang i høst viste meningsmålinger at et flertall av svenskene støttet et medlemsskap i Nato. En økt trussel fra Russland og mer militær aktivitet i Østersjøen har blitt gitt som forklaring på hvorfor svenskene har endret mening. Og selvsagt ubåtjakten i fjor høst.

LES: Sverige har sikre bevis på ubåtkrenkelse

Men selv om et flertall av det svenske folk sier de ønsker at landet blir en del av Nato, er skepsisen stor blant partiene i Riksdagen. På høyresiden er alle partiene, unntatt Sverigedemokratene, tilhengere av å søke Nato-medlemsskap, mens regjeringen og støttepartiene er imot. Svenskene er fra før en av Natos nærmeste støttespillere, og har deltatt i Nato-ledede operasjoner blant annet på Balkan og i Afghanistan.

Møter Stoltenberg - igjen

VERT

MØTER STOLTENBERG: Sveriges forsvarsminister skal møte Nato-sjefen til samtaler.

Foto: Khalid al-Mousily / Ap

– Vi ser en økning i militær aktivitet i Østersjøen, men også i nordområdene, og dette stiller større krav til reaksjonsevne, beredskap og felles situasjonsforståelse. Det er nyttig å diskutere disse temaene med mine nordiske og baltiske kolleger, sier Søreide

Under den to dager lange samlingen, skal også Stoltenberg ha et bilatteralt møte med Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist. Stoltenberg har tidligere, og senest i et intervju med Sveriges Radio uttalt at Natos samarbeid med Sverige er viktig.

– Det er en fordel både for Nato og for Sverige at man har et samarbeid, siden Sverige ligger så nære Nato både politisk og geografisk, sa Stoltenberg i intervjuet som ble gjort i slutten av oktober. Trolig vil diskusjonen om svensk Nato-medlemskap også bli tema i samtalene mellom ham og Hultquist i Stockholm. Stoltenberg har også tidligere hatt samtaler med Hultquist, men det er første gang det skjer på svensk jord.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt