Hopp til innhold

Svenskene dårligst på kondombruk

Hver femte svenske ungdom mellom 15 og 20 år bruker aldri kondom.

Føtter
Foto: Knudsen, Anders Marius / SCANPIX

Nordisk undersøkelse

Dette kommer fram i en undersøkelse gjennomført av RFSU i Sverige, Norge, Danmark og Finland på til sammen 4000 personer mellom 15 og 64 år. Spørsmålene dreide seg om holdninger til sex, samboerskap og kondombruk.

I Norge er bruken av kondom vesentlig bedre enn i Sverige, bare 12 % sier de aldri bruker kondom. I Finland lar 8 % kondomen bli liggende i nattbordskuffen. Blant danskene rapporterer bare 3 % at de aldri bruker kondom.

Kondombruk plakat

Kondombruk blant 15 til 20-åringer i de nordiske landene.

Foto: SVT

Skal brukes i holdningskampanje


RFSU skal bruke dataene de har samlet inn som del av en kampanje for å gjøre kondomer lettere tilgjengelig. Kampanjen vil også ha som mål å øke fokuset på sikker sex. I tillegg ønsker RFSU å sette fokus på seksualundervisning i skolen.


Dårlige tilstander i Sverige


Undersøkelsen viser også at Sverige ligger høyere enn de andre nordiske landene når det gjelder abort og seksuelt overførbare sykdommer.
Mellom 1998 og 2008 økte antallet rapportert chllamydiatilfeller fra 15 000 til 42 000 i Sverige.

Video nsps_upload_2009_5_12_18_5_42_535.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk for å se video.

Stadig flere også i Norge

I Norge registrerte Folkehelseinstituttet 21 529 tilfeller av chlamydia i 2007. Dette er det høyeste tallet som er registrert i Norge og representerer toppen av en kurve som har steget de siste ni årene.

SISTE NYTT

Siste nytt