NRK Meny
Normal

En halv million svensker bestemmer seg i dag

STOCKHOLM (NRK): Partilederne driver iherdig valgkamp til det siste. Håpet er å overbevise de de 500.000 svenske velgerne som venter helt til valgdagen med å bestemme seg.

Stefan Löfven tar bilde med en velger i Stockholm sentrum

ROSER OG SELFIES: Socialdemokraternas Stefan Löfven var en populær mann i Stockholm sentrum søndag. I kveld er det valg.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Trykket i denne valgkampen har vært enormt, sier Socialdemokraternas Stefan Löfven.

Han står omringet av velgere og pressefolk på Sergels torg i Stockholm sentrum. Etter et kort intervju i Expressens livestudio, tar han en runde rundt på torget og deler ut roser til alle som vil ha. Velgere strømmer bort og vil ta «selfies» med mannen som ifølge meningsmålingene ligger an til å bli Sveriges neste statsminister.

– Enn at jeg har tatt et bilde med han som kommer til å styre landet, sier en eldre dame henrykt og viser fram mobilen til venninnen sin.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Socialdemokraternas Stefan Löfven hilser på en ung kvinnelig velger i Stocholm valgdagen

En ung velger smiler bredt etter at hun har tatt en «selfie» med Stefan Löfven. – Jeg stemte på deg, sier hun og får en klapp på skulda fra statsministerkandidaten.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Men Löfven kvier seg for å ta seieren på forskudd.

– Det er velgerne som bestemmer. Ingenting er avgjort ennå, men det er klart at vi har en god sjanse, sier han.

Tvilerne spiller en viktig rolle

På de seneste målingene har den sittende regjeringen, som består at Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna og Folkpartiet, en samlet oppslutning på rundt 40 prosent. Den rødgrønne blokken, som består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet, leder med mellom fire og seks prosentpoeng på målingene.

Dersom fire prosent skiller blokkene må 125.000 velgere bytte side for at valgresultatet skal bli helt jevnt, skriver Svenska Dagbladet. Men samtidig anslår valgforskerne at så mange som en halv million velgere venter til selve valgdagen med å bestemme seg.

– Under valget i 2010 var det åtte prosent av de som stemte, som bestemte seg på selve valgdagen, og våre målinger viser at det blir like mange i år, sier Toivo Sjörén i meningsmålingsinstituttet Sifo til avisen.

Ville helst tatt det med ro

I Norge er det tradisjon for at politikerne lar velgerne være i fred på valgdagen. Men i Sverige reiser de fra arrangement til arrangement for å overbevise folket, også på valgdagen.

Fredrik Reinfeldt hilser på velgerne

INNSPURT: Reinfeldt hilser på noen barn etter at han avga sin stemme søndag morgen.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

– Egentlig kunne jeg ønske at dette fortsatt var en dag til ettertanke. Men det har blitt sånn at vi også driver valgkamp på denne dagen, sa Löfven under direkteintervjuet med Expressen søndag.

Fra Sergels torg reiste han videre til et intervju med SVT. Planen er å avslutte valgkampen på et torgmøte i Sundbyberg.

Også sittende statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har en travel dag.

– Jeg skal på flere arrangementer med alliansen vår, sa han til svensk presse i dag tidlig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt