Hopp til innhold

Svenske skuespillere deler historier om grove overgrep

#Metoo-kampanjen fortsetter å skape sjokkbølger i Sverige. I kveld manifesterte den seg på landets scener da et hundretalls skuespillere leste opp historier om grove seksuelle overgrep i film- og teaterbransjen.

Svenske skuespillere leser historier om trakassering og overgrep på scene i Sødra teater i Stockholm. Skuespillerne står foran #tystnadtagning. Den svenske kronprinsessen og dronningen. Tale fra Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke.

SE VIDEO: Flere hundre historier om trakassering, overgrep og voldtekt ble framført på en rekke teatre over hele landet søndag kveld. I salen satt kongelige, regjeringsmedlemmer og teatersjefer.

#Metoo-kampanjen har fått massiv oppmerksomhet også i Sverige etter flere avsløringer av seksuelle overgrep og trakassering den siste tiden.

Tusenvis av kvinner i flere bransjer har samlet seg bak forskjellige opprop mot seksuell trakassering og overgrep. En av disse er #Tystnadtagning («stille opptak») der 704 av landets skuespillere står bak oppropet.

I kveld gikk et hundretalls av dem til aksjon på ulike scener rundt omkring i Sverige og leste opp anonymiserte beretninger om grove seksuelle overgrep i film- og teaterbransjen.

Både kjente og ukjente skuespillere, regissører og teatersjefer står i sentrum for anklagene.

Kronprinsessen: – Dette er en veldig viktig kampanje

Kulturminister Alice Bah Kuhnk, dronning Silvia og kronprinsesse Victoria var blant publikum i Södra Teatern i Stockholm da 60 skuespillere leste opp historier om seksuelle overgrep.

– Dette er en veldig viktig kampanje, sier kronprinsessen.

Samtidig var det aksjoner på følgende scener rundt omkring i landet: Världskulturmuseet (Göteborg), Helsingborg Stadsteater, Kulturhuset Spira (Jönköping), Norrbottensteatern (Luleå), Stadsteatern Hipp (Malmö), Västerbottensteatern (Skellefteå), Södertälje Stadsscen, Sundsvalls Teater og Scenit Kulturhuset (Örebro).

Markeringen fortsetter på ulike scener i Borås, Norrköping og Växjö i morgen kveld.

MARKERING: Skuespillerne delte anonymiserte beretninger om grove seksuelle overgrep på ulike scener i Sverige søndag kveld.

– Vi kommer ikke til å holde tyst lenger

– Jeg blir dessverre ikke sjokkert når jeg leser disse vitnesbyrdene. Jeg har vært i denne bransjen i mange år og har hørt, sett og opplevd mye av dette her. Det er forferdelig, sier Marina Nyström, som er en av skuespillerne som deltar i markeringen, til SVT.

Oppropet ble til etter at over 1000 skuespillere delte sine historier om overgrep og overtramp i en lukket Facebook-gruppe.

– Vi kommer ikke til å holde tyst lenger, sier skuespillerne i en felles uttalelse, og håper aksjonen skal hindre at kvinner blir utsatt for trakassering og overgrep.

Også flere hundre norske skuespillere har gått sammen om et lignende opprop der de tar et oppgjør med seksuell trakassering, overgrep og ukultur i bransjen.

#Metoo-illustrasjon

#METOO: Emneknaggen #metoo ble først tatt i bruk av den amerikanske skuespilleren Alyssa Milano på Twitter i oktober, etter at en rekke kvinner hadde stått fram og fortalt at de var blitt utsatt for seksuell trakassering eller overgrep av den berømte Hollywood-produsenten Harvey Weinstein.

1300 svenske kvinnelige politikere opprop

De siste dagene har over 1300 svenske kvinnelige politikere samlet seg bak et opprop mot seksuell trakassering og overgrep. Oppropet er publisert i avisen Svenska Dagbladet.

Blant kvinnene som har undertegnet, er parlamentarikere, ministre, EU-parlamentarikere og topper i ungdomspartiene.

De som anklages for å ha begått trakassering og overgrep, er alt fra den øverste politiske elite og ned til lokalpolitikere.

Mens debatten om sextrakassering har gått både i utlandet og i Norge, har flere tilfeller dukket opp, blant annet i norsk filmbransje og mediebransje.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober