
Mona Sahlin. (AP Photo/Hasse Friden/Pressens Bild)
Burka er en heldekkende drakt, der hodet er helt skjult. Dette gjør det vanskelig for lærerne å gjenkjenne elevene, mener de svenske myndighetene, nwb før skolene forbyr hodeplagget, skal elevene få forklare hvorfor de bruker det.
- Ikke religiøs betydning
Jeg har henvendt meg til ulike eksperter for å få rede på hva burkaen står for, og det er en klar oppfatning blant religionshistorikere at det ikke finnes støtte for at burka har religiøs betydning, sier sjefjurist i skoleverket, Ingegard Hilborn til Dagens Nyheter.
Spørsmålet ble aktuelt tidligere i høst da to elever på 18 og 19 år kom til Burgårdens gymnasium med ansiktet og øvre delen av kroppen dekket til av et sjal og et slør. Bare en smal sprekk foran øynene var synlig. Denne formen for hodeplagg kalles nikab.
De to jentene stammer fra Somalia, og bærer etter det de selv sier, drakten frivillig som følge av deres religiøse
overbevisning.
Rektoren krevde at jentene skulle vise ansiktene sine i timene og under prøver, blant annet for at lærerne skulle kunne ha øyekontakt med dem, kunne identifisere dem, se om de hang med i undervisningen og om de trivdes. I resten av skoletiden kunne jentene fritt bruke sine nikab.

Afghanske kvinner i burka. (Arkivbildet)
- Usynliggjør kvinner
- Burkaen er ikke noe religiøst symbol, den er kommet inn for å usynliggjøre kvinner. Det synes jeg vi skal reagere mot. Det kan også bli en umulig situasjon i skolen dersom man ikke skal kunne se hverandres ansikter, mener Sahlin.
Integrasjonsministeren understreker at hun verner om retten til religionsfrihet, og forsvarer voksne kvinners rett til å bære slør som dekker til håret.
Hun mener at forståelsen for ulikheter og respekten for religionsfrihet er i ferd med å vokse seg sterkere i samfunnet, og at denne debatten derfor er viktig.
Piercing eller burka
- Hva jentene har på seg i fritiden kan vi jo ikke legge oss borti, uansett om man setter en piercing i navlen eller har en burka på seg. Men skolene er en del av det offentlige Sverige, og derfor må vi finne en balanse. Og jeg sier nei til burka, sier Sahlin til det svenske nyhetsbyrået TT.
Sahlin mener det er viktig å skille mellom religiøse rettigheter og undertrykkende tradisjoner.
- Hver religion forandres i takt med det samfunnet man lever i. Det er viktig at vi setter en grense ved kvinneundertrykkelse i religionsfrihetens navn, sier hun.