NRK Meny
Normal

Svenske pass er blitt en internasjonal handelsvare

I fjor forsvant 60.000 svenske pass. Flere av dem blir brukt til å få andre enn den rettmessige eieren inn i land der de kan søke asyl, mener svenske grensemyndigheter.

I fjor forsvant 60.000 svenske pass. Flere av dem blir brukt til å få andre enn den rettmessige eieren inn i land der de kan søke asyl, mener svenske grensemyndigheter.

Ifølge en undersøkelse gjort av Frontex, som er EUs myndighet for grensesamarbeid, var en firedel av passene som ble misbrukt, svenske.

– Vi har enkelttilfeller der en person hevder å ha mistet passet sitt ti ganger i løpet av et år, sier Sören Clerton, sjefen for den sentrale grensekontrollenheten i Rikskriminalen.

Han innrømmer at det er et stort problem og sier til NRK at det i flere tilfeller er snakk om kriminelle som melder passet sitt stjålet når de egentlig har solgt det til menneskesmugling, for eksempel.

– Den som kjøper passet kan ta seg inn i Schengenområdet og senere til Sverige, forklarer Clerton.

Stanset på Gardermoen

Lars Hegstad

Lars Hegstad ser på noen av passene som er blitt beslaglagt på Gardermoen.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

På Oslo lufthavn stanset man i fjor 37 personer som prøvde å ta seg ulovlig inn i Norge med svensk pass. De fleste av dem var fra Syria og hadde tenkt seg videre til Sverige, der syriske flyktninger får varig opphold.

Sjefen for Grenseforvaltningen på Gardermoen, Lars Hegstad, sier de har stanset både somaliere og syrere med svenske pass.

– Det kan være familiemedlemmer som sender dem passet sitt, slik at de kan komme seg til Norge, sier han.

De svenske passene er regnet som vanskelig å forfalske. De som blir stanset har ofte gjort så godt de kan for å ligne på bildet av den egentlige eieren. Rigmor Nilsen som er dokumentgransker på Gardermoen viser NRK ett pass og et bilde av mannen som ankom med det.

– Som dere ser har han prøvd å få samme skjegg og bart og være så lik passbildet som mulig. Og passet er ekte, sier hun.

Vil stramme inn på reglene

EUs myndighet for grensesamarbeid, Frontex, gjennomgikk 1300 tilfeller der noen hadde forsøkt å ta seg inn med en annen person pass i løpet av 18 måneder. De oppdaget at en firedel av passene som ble misbrukt, var svenske.

Svensker kan få nytt pass en ubegrenset antall ganger hvis passet kommer bort. Det svenske passet nå blir misbrukt i mange land og svensk politi har nedsatt en gruppe som diskuterer mulige innstramminger for å få bukt med problemet.

– Man kan forkorte gyldighetstiden på passet og man kan gjøre dem dyrere. Vi diskuterer også om vi skal innkalle de som ofte mister passet sitt til en samtale, sier Clerton.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt