Hopp til innhold

Svenske meddommere avslørt som rasister på nett

De kaller asylbarn for parasitter og afrikanere for potensielle voldtektsmenn. Samtidig skal de avgjøre asylsøknader og straffesaker som dommere.

Södertörns tingsrätt i Sverige

Flere meddommere kan nå miste stillingene sine. Bildet viser Södertörns tingsrätt i Sverige.

Den svenske avisen Expressen har undersøkt hva rundt 6000 meddommere har skrevet på internett under anonyme kallenavn.

Granskingen, som er gjennomført i samarbeid med journalistnettverket Researchgruppen, avslører at en rekke av dommerne har uttalt seg grovt rasistisk.

«Lås alle porter»

«Lås alle porter og tett alle hull som finnes ved grensen, kall inn militæret som kan holde vakt ved byportene... alle må bidra og stoppe muhammed før det er for sent», skal en kvinne som tilhører det innvandringsfiendtlige partiet Sverigedemokraterna ha skrevet.

Samtidig er hun er meddommer i migrationsdomstolen, en domstol som blant annet avgjør asylsøknader.

Meddommere er «vanlige borgere» som dømmer i rettssaker sammen med profesjonelle dommere.

«Parasitter»

I andre kommentarer omtaler kvinnen asylbarn som parasitter, ifølge Expressen.

«Jeg er så trøtt av å høre på dette sludderet om enslige asylbarn ettersom det ALDRI har kommet noen hit alene. De kommer i FLOKK. Og forsøk ikke å si at det er sååå synd på dem, for de har gått over stokk og sten for å komme hit ... drittsnakk», skal hun ha skrevet på nettstedet Avpixlat.

«Alle er potensielle voldtektsmenn»

En annen person som Expressen avslører, er meddommer i Värmlands tingsrätt.

Hun skal i prinsippet være nøytral når hun utfører sin embete som dommer, men anonymt på internett skal hun blant annet ha skrevet dette:

«Dessuten er alle MENAmenn (menn fra Midtøsten og Nord-Afrika, journ.anm.) som slippes inn i Sverige potensielle voldtektsmenn. Men det får «vel bare være» virker det som!»

Også hun tilhører partiet Sverigedemokraterna.

Ingen av de to meddommerne vil svare på Expressens spørsmål.

Kan miste dommerjobben

Nå vurderes det om flere av meddommerne skal miste jobben. En meddommer har allerede sagt ifra seg stillingen frivillig etter å ha blitt konfrontert med uttalelsene sine.

– Jeg vil ikke fatte noen beslutning på forhånd, men slike uttalelser er direkte upassende, og jeg har vanskelig for å se at det er forenlig med et dommeroppdrag, sier Anders Hagsgard, sjef i Göteborgs forvaltningsrett, til Expressen.

LES OGSÅ:

– De gjør den samme feilen med Sverigedemokraterna om igjen

Kokkvold: – Det spørs om Skavlan burde gått så nær på Åkesson

SISTE NYTT

Siste nytt