Hopp til innhold

– Kommer ikke til å utsette familien for dette på en god stund

STOCKHOLM/OSLO (NRK): De løslatte journalistene Magnus Falkehed og Niclas Hammarström sier de er ekstremt takknemlige overfor svensk UD, etter at de torsdag ble gjenforent med sine familier.

Forteller om sin tid i fangenskap

De svenske journalistene Magnus Falkehed og Niclas Hammerström møtte svenske kolleger på Arlanda torsdag kveld, etter å ha sittet over 40 dager i fangenskap.

De svenske journalistene ble kidnappet av det som antas å være isamistiske opprøere i Syria, like ved den libanesiske grensen, 23. november i fjor. Like etter klokken 16.00 torsdag ettermiddag landet Falkehed og Hammaström på Arlanda, etter over 40 dager i fangenskap.

Like etter klokken 19.00 kom de to journalistene ut av et VIP-rom for å møte pressen etter bare timer på svensk jord. Timene før pressekonferansen tilbragte de slitne og glade svenskene med sine familier.

– Det er så deilig å være her. Tusen takk til politiet og UD, og alle de anonyme tjenestemennene som har gjort alt de kan for at vi kan være her. Vi vil også takke Aftonbladet og Dagens Nyheter for at de har tatt hånd om våre familier mens vi var borte, sa Falkehed når pressekonferansen etter hvert kom i gang.

– Det er en stund vi har lenget etter i seks uker. Endelig, endelig, sier Falkehed.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Magnus Falkehed Niclas Hammarström

Falkehed og Hammerström var slitne, men glade, etter å ha landet på Arlanda torsdag kveld.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / NTB scanpix

– Elsket å vise fram våpen

Det første spørsmålet de to journalistene fikk var om de kom til å fortsette å reise som journalister i fremtiden. Selv om begge svarer ja på spørsmålet, er det tydelig at tiden i fangenskap har satt sitt preg.

– Jeg kommer ikke til å utsette familien for dette på en god stund, svarer Falkhed.

Begge journalistene bedyrer at sikkerheten var høyt prioritert før turen, men mener det var umulig å forutse at det skulle dukke opp en veisperring på stedet de ble kidnappet.

De to journalistene ble også spurt om gruppen som kidnappet dem, som altså foreløpig bare har blitt identifisert som mulige islamistiske opprørere.

– Deres mål var å styrte Assad - det var soldater. Det var en gruppe med våpen, som elsket å vise fram dem, svarer Hammarström.

De sier selv at de ikke vet hvilken gruppe kidnapperne tilhører, og beskriver situasjonen i Syria som veldig uoversiktlig.

– Julaften var ille

Hammarström forteller at de to trøstet hverandre etter tur, når tiden i fangenskap ble for tung. Særlig savnet de to sine familier i Sverige, og høytidene var verst.

– Spesielt julaften var ille. Nyttårsaften var ikke så farlig, men da begynte jeg å tenke på påske. Det var ganske slitsomt, sier Hammarstrøm.

– Vi spurte om vi kunne få noe ekstra på julaften, og forklarte at det var en stor kristen høytid. Da fikk vi inn et fruktfat med klementiner og epler.

– Og en stor julemiddag med omelett, skyter Falkehed inn.

– Deretter tente vi et lys for våre familier, sier Hammarström.

De to kollegene, som sammen har fryktet for livet i over en måned, fullfører flere ganger hverandres setninger i løpet av den rundt 30 minutter lange pressekonferansen.

Skutt i leggen

Journalistene har fortalt at de ble utsatt for flere ulike typer psykisk og fysisk mishandling etter at de ble kidnappet. Hammarström har blant annet fortalt at han ble skutt i leggen under et rømningsforsøk. Journalistene blir også spurt om fluktforsøket.

– De oppdaget at Niclas var på vei ut, og det oppstod en skuddveksling. Niclas ble truffet i beinet, og vi ble brakt tilbake til rommet, der vi ble utsatt for ulike former for mishandling, sier Falkehed rolig.

– Men det førte i alle fall til den første kontakten med Sverige, så det kom noe godt ut av det, sier Hammarström.

Han forteller at kidnapperne hele tiden forsøkte å påvirke hva som ble sagt i de korte telefonsamtalene med svenske myndigheter.

– De sa at vi skulle si «please, please help us». Da skjønte vi at det i alle fall var en kontakt med Sverige, noe som var veldig betryggende.

– Fikk høre at vi skulle bli skutt

Journalistene beskriver den øvrige kontakten kidnapperne som veldig usikker.

– Noe dager fikk vi høre at vi skulle hjem, andre dager fikk vi høre at vi skulle bli skutt. Det var slitsomt, sier Falkehed, som understreker at han er ekstremt takknemlig for at tiden i fangenskap ikke ble lenger.

– Å bli løslatt etter 46 dager er ekstremt raskt, hvis man sammenligner det med andre internasjonale kidnappinger.

Hammaström sier at de ikke kjenner til detaljene om hvordan løslatelsen kom i stand.

– Ingenting, ikke mer enn at mange har jobbet hardt for å sørge for at vi ble frie.

Artikkelen fortsetter under videoen.

De svenske journalistene Magnus Falkehed og Niclas Hammarström intervjues av SVT på flyplassen i Paris.

SVTs korrespondent Christian Catomeris møtte Niclas Hammarström og Magnus Falkehed på flyplassen i Paris.

– Forferdelige opplevelser

Løslatelsen av de svenske journalistene har blitt dekket tett i svenske medier, og SVT møtte de to da de mellomlandet på flyplassen i Paris tidligere i dag.

Hammarström sa da at han mentalt sett hadde det «ganske bra», til tross for mishandlingen. Etter at løslatelsen av de to ble kjent fortalte journalistene at de blant annet hadde blitt utsatt for skinnhenrettelser.

– Mentalt så kjennes det ganske bra på utsiden, men det er mye følelser som ligger inne og gror i en. Vi har ikke truffet vår familie ennå, det er mye som kommer fram da.

Hammaström beskriver opplevelsene i fagenskap som «forferdelige».

– Det er noe man ikke ønsker at noe menneske skal få oppleve noen gang. Vi har sett mye, hørt mye, og fått så mange trusler mot oss. Det er forferdelig.

Gledet seg til å treffe familie

Falkehed fortalte SVT i Paris at han har gledet seg stort til å treffe familien igjen.

– Det har vært to korte samtaler, bare. Det var ikke mye annet enn skrik og gråt som kom fram der. Det blir mye å snakke med familien om, det kommer til å bli deilig.

Magnus Falkehed oppgir på sine hjemmesider at han har jobbet som frilansjournalist med base i Paris i mange år. Siden høsten 2011 har arbeidsgiver stort sett vært Dagens Nyheter.

Niclas Hammarström er fotograf, og har blant annet jobbet for Aftonbladet. I Norge er han kanskje mest kjent for en serie bilder som blant annet viser døde ungdommer på Utøya.

De svenske journalistene skal ha dratt til Syria for å lage en reportasje om arbeidsforholdene til leger i landet. De ble kidnappet etter å ha vært i landet i seks dager, ifølge SVT.

Falkehed og Hammarström

Dette bildet av Magnus Falkehed (t.v.) og Niclas Hammarstrøm ble sendt ut av internasjonale nyhetsbyråer da det ble kjent at de to journalistene hadde blitt kidnappet.

Foto: JACQUES DEMARTHON / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt