NRK Meny
Normal

Svenske journalister kjent skyldige i Etiopia

De svenske journalistene Martin Schibbye og Johan Persson er kjent skyldige etter tiltalepunktene om terror og ulovlig innreise i Etiopia.

topp Johan Persson WEB_INRIKES

De svenske journalistene Johan Persson (t.v.) og Martin Schibbye risikerer 25 års fengsel i Etiopia.

Foto: Kontinent Agency / SCANPIX SWEDEN

Onsdag klokka ni falt dommen mot de svenske journalistene Martin Schibbye (31) og Johan Persson (29). De ble funnet skyldige i terrorlovbrudd og ulovlig innreise i Etiopia.

Straffeutmålingen vil offentliggjøres 27. desember, ifølge Sveriges Radio. Maksstraffen for tiltalen antas av eksperter å ligge mellom 15 og 25 år, og aktor antydet at svenskene vil dømmes til 18 år og 6 måneders straff.

Svenskenes forsvarere har bedt om kortere straff med den begrunnelse at de er ustraffede og at de hele veien har samarbeidet med etiopiske myndigheter. Dette vil det imidlertid trolig ikke bli tatt hensyn til, og forsvarerne mener svenskenes håp nå er en eventuell benådning.

– Beskjeden fra dommeren var at svenskene kan få en veldig streng straff, forteller journalist i Dagens Nyheter, Mats J. Larsson, som er på plass i rettssalen.

Tok dommen med fatning

Den svenske avisa Expressens journalist på stedet forteller at Schibbye og Persson var behersket da de fikk beskjeden.

Saken har vakt oppsikt i Sverige, og et stort antall svenske og etiopiske journalister samlet seg utenfor rettssalen i dag. Saken begynte klokken 7.00 norsk tid.

Både Schibbye og Persson har fått god tid til å legge fram sine forklaringer i retten. Ifølge Dagens Nyheter har de også hatt framgang med sitt forsvar, og flere troverdige vitnemål er lagt fram for å styrke deres virke som journalister og motbevise at de har vært delaktig i terrorplanlegging.

Pågrepet i Etiopia

1. juli i år ble frilansjournalisten Martin Schibbye og fotografen Johan Persson pågrepet i Etiopia. De ble arrestert for ulovlig å ha krysset grensen til Etiopia og Ogaden, sørøst i landet. De ble arrestert i byen, og ble senere ført til Addis Abeba.

Svenskene har erkjent ulovlig innreise, men nekter for å hjulpet eller samarbeidet med terrorister.

– Jeg kom hit til Etiopia ene og alene for å gjøre jobben min. Jeg gjorde en stor feil da jeg tok risikoen ved å ta meg inn i Etiopia uten tillatelse, har Schibbye sagt i retten tidligere, ifølge NTB.

Helt inntil det siste, håpet mange at de kun skulle bli dømt for illegal innreise.

Var sammen med geriljagruppe

De to skal ha vært sammen med soldater fra opprørsbevegelsen Ogaden National Liberation Front (ONLF) da de ble tatt. De ble tiltalt for å ha planlagt terror på etiopisk jord, ettersom ONLF anses som en terrorgruppe i Etiopia.

Anklagen om samarbeid med geriljagruppen ble imidlertid droppet underveis i rettssaken sammen med angivelige videobevis av at svenskene drev med skytetrening sammen med opprørerne.

Schibbye og Persson skulle granske Lundin Petroleums interesse i området. Ogaden-provinsen skal være rik på olje og gass.

– Slitsomt

Johan Perssons foreldre Kristina og Kjell Persson befinner seg i Addis Abeba for å ta imot sønnens dom.

– Selv om det er hardt, så er det fint å ha kommet så langt som dette, og at vi får vite hva dommen blir, sier Kjell Persson til Aftonbladet.

Rettssaken mot Schibbye og Persson startet 18. oktober i år. I tillegg til de tiltaltes foreldre, var diplomater fra både USA og EU, samt flere representanter fra den svenske ambassaden til stede i rettssalen.

Alle de store svenske mediene var også representerte, deriblant representanter for det svenske journalistforbundet.

Det svenske utenriksdepartementet vil kommentere dommen mot svenskene på et senere tidspunkt.

Martin Schibbye og Johan Persson

Saken med de fengslede journalistene har vakt oppsikt i Sverige, og mange etterlyser sterkere engasjement fra den svenskte Regjeringen.

Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt