NRK Meny
Normal

Svenske arrestert som Farc-topp

En svensk 54-åring som lørdag ble arrestert i Venezuela, er anklaget for å samarbeide med Farc-geriljaen i Colombia.

Protester mot Farc-arrestasjonen i Caracas, Venezuela

Demonstranter samler seg foran etterretningstjenesten SEBINs lokaler i Caracas. «Journalist, ikke terrorist,» står det på et skilt.

Foto: LEO RAMIREZ / Afp

54-åringen har bodd i Sverige i nesten 20 år, melder Sveriges radio. I helgen dro han fra Stockholm til Venezuela via Frankfurt i Tyskland.

Takket Chavez for jobben

I Venezuela ble mannen pågrepet og blir nå holdt tilbake i vente på en beslutning om en eventuell utlevering til Colombia.

Colombia har ifølge den colombianske avisen El Tiempo utstedt en internasjonal arrestordre på mannen gjennom Interpol, og i Colombia regnes han som leder for Farc-geriljaens virksomhet i Europa.

Colombias største aviser kaller pågripelsen for et hardt slag mot geriljaen, og Colombias president, Juan Manuel Santos, skal ha ringt Hugo Chavez og takket for innsatsen.

Skal ha beviser mot «Alberto» i en PC

Ifølge den colombianske avisen El Tiempo går anklagene på at den svenske mannen skal ha finansiert Farc-operasjoner. Farc er terrorstemplet av EU og USA.

Avisen skriver også at en del av bevisene mot 54-åringen fins i en PC som tidligere har tilhørt Farc-leder Raul Reyes, som døde i 2008 . Blant Reyes e-poster skal det være brev som sier at svensken hadde en lederposisjon i geriljaen.

Ifølge El Tiempo har mannen vært Farc-meldem i 30 år. 54-åringen skal ifølge avisen ha aliaset «Alberto» og omtales som «geriljaens ambassadør til Europa». Avisen navngir mannen og har et bilde de skriver er av 54-åringen.

Mannen ble svensk statsborger i 1995, men kom som flyktning noen år tidligere, skriver SVT.

Svenske diplomater ved ambassaden forsøker å kontakte Venezuelas utenriksdepartement, men har ikke fått noen offisiell bekreftelse på pågripelsen.

– Lever et vanlig liv i Sverige

Mannens kjente i Sverige avviser anklagene. Ifølge dem er han redaktør for nettavisen Anncol. Denne nettavisen forbindes med Farc av colombianske myndigheter. Mannens venner sier at avisen er uavhengig.

– Han lever et vanlig liv i Sverige, og han jobber som journalist. Før han ble pågrepet i Caracas i Venezuela var han i Tyskland, og ingen sa noe til ham, sier Hernan Quinteros, som er leder for en forening som 54-åringen er medlem av.

– Men plutselig er han i Caracas og politiet kommer og sier at han er journalist og skriver for geriljaen eller finansierer geriljaen. Det er så uklart, sier Quinteros.

Han avviser at 54-åringen har vært aktiv i Farc, og mener alle eksil-colombianere blir utpekt som gerilja-tilhengere.

– Er du mot regjeringen blir du regnet som gerilja-tilhenger eller terrorist.

Quinteros sier at det årlig drepes omtrent sju journalister i Colombia, og mener at det er en fare for 54-åringens liv.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt