Svensk tingrett opprettholder arrestordren mot Assange

Tingretten i Stockholm opprettholder arrestordren mot Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange. Wikileaks-grunnleggeren anker avgjørelsen fra tingretten.

FILES-BRITAIN-SWEDEN-ECUADOR-JUSTICE-DIPLOMACY-UN-ASSANGE

Den svenske domstolen opprettholder arrestordren mot Assange.

Foto: JACK TAYLOR / Afp

I dag kunngjorde tingretten i Stockholm at de vil opprettholde arrestordren mot Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange.

Tingretten legger til grunn at det fortsatt er berettiget grunn for mistanke mot Julian Assange for voldtekt og mindre alvorlige hendelser.

Tingretten i Stockholm frykter også at Assange vil flykte for å unngå straffeforfølgning eller straff.

Laster Twitter-innhold

FN: Assange bør settes fri

I februar i år slo et FN-panel fast at Julian Assange bør settes fri. var ulovlig anholdt av Sverige og Storbritannia etter en 16-måneders etterforskning.

Både Sverige og Storbritannia deltok i prosessen, men FN har bedt Sverige og Storbritannia om å løslate ham og kompensere for det de mener er brudd på rettighetene til Assange.

FN-panelet slo også fast at Assanges er blitt fratatt friheten av vilkårlige grunner, altså uten lov og dom.

Britain Wikileaks Assange

BOR I AMBASSADE: Siden juni 2012 har Julian Assange søkt tilflukt i Ecuadors ambassade i London. Her taler han på en balkong etter FN-panelet offentliggjorde at de mente han burde settes fri.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

Anklaget for voldtekt

I desember 2010 ble Wikileaks-grunnleggeren pågrepet av britisk politi på grunnlag av en europeisk arrestordre.

Assange ble anklaget for å ha begått seksuelle overgrep mot to svenske kvinner sommeren 2010.

Assange har siden sommeren 2012 oppholdt seg i Ecuadors ambassade for å unngå å bli arrestert av britisk politi og sendt til Sverige.

Sverige avviste konklusjonene

Når nyheten om at FN-panelet mente Assange burde settes fri avviste svenske myndigheter konklusjonen til panelet. De mente Assange frivillig hadde valgt å oppholde seg i den ecuadorianske ambassaden.

BRITAIN-ASSANGE/KITTEN

SELSKAP: Julian Assange har tilbrakt de siste fire årene på den ecuadorianske ambassaden, men han har funnet selskap i en katt som bor i ambassaden.

Foto: HANDOUT / Reuters

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt