Svensk politi: Rasisme var motivet

TROLLHÄTTAN/OSLO (NRK): Politiet i Sverige bekrefter fredag morgen at skoleangrepet i Trollhättan i Sverige var rasistisk motivert.

Anton Lundin Pettersson

Ifølge svenske medier er dette gjerningsmannen. 21 år gamle Anton Lundin Pettersson er registrert på en adresse i nærheten av Kronan skole.

Foto: Skjermdump

– Vi er overbeviste om at gjerningsmannen ble drevet av rasistiske motiv da han gjennomførte angrepet, sier politileder Niklas Hallgren til NRK.

gjerningsmann sverige

Slik så gjerningsmannen under angrepet. Ei jente på skolen tok bilde av gjerningsmannen sammen med to skolekamerater.

Foto: Skjermdump

Hallgren opplyser videre at det blant annet er funn i gjerningsmannens bolig, klærne han hadde på seg under angrepet og hvordan han oppførte seg på åstedet som gjør at de nå kan bekrefte at det dreier seg om hatkriminalitet.

90 prosent av barna som går på Kronan skole hvor angrepet skjedde har innvandrerbakgrunn, og politilederen sier at også måten gjerningsmannen valgte ut sine ofre på, gjør at politiet er sikre i sin sak om at rasisme var motivet.

– Det er på nåværende tidspunkt ingen tegn på at noen andre var innblandet i angrepet, sier politilederen.

– Viktig for de rammede å vite motivet

Hallgren vil ikke gå nærmere inn på hva slags funn politiet har gjort i gjerningsmannens leilighet som gjør at de har kommet frem til konklusjonen om motivet.

– Men det er i alle fall så tydelig at vi er overbeviste om at hatkriminalitet er motivet, sier han.

– Etterforskningen fortsetter og vi trenger å holde visse saker for oss selv for å kunne stille relevante spørsmål.

Artikkelen fortsetter under bildet

Niklas Hallgren

Niklas Hallgren i politiet bekrefter at rasisme var motivet.

Foto: Svein Vestrum Olsson / NRK

At politiet nå har funnet motivet bak skoleangrepet vil ikke ha stor betydning for den videre etterforskningen ettersom gjerningsmannen er død, opplyser Hallgren til den svenske avisen Aftonbladet.

– Men for ofrene, de pårørende og for samfunnet for øvrig er det klart at det er veldig viktig at det blir kartlagt hva som ligger bak denne tragiske hendelsen, sier han.

Høyreekstreme sympatier

21 år gamle Anton Lundin Pettersson er mannen som er mistenkt for å ha drept to personer på Kronan skole i svenske Trollhättan. Det har etter angrepet kommet frem at han skal ha hatt høyreekstreme sympatier og lagt ut naziglorifiserende og religionskritisk materiale på internett.

Han skal også ha engasjert seg i en kampanje for å få en folkeavstemning om Sveriges mottak av flyktninger.

Ifølge svenske aviser har han bodd i Trollhättan i hele sitt liv.

SISTE NYTT

Siste nytt