Svensk politi skjøt mot El-Hussein

En svensk politimann skal ha tømt hele magasinet i våpenet sitt i skuddveksling med den terrormistenkte Omar Abdel Hamid El-Hussein.

Krudtønden

Da gjerningsmannen kom til Krudttønden, hadde med seg et automatvåpen av samme type som det danske militæret bruker. Han skjøt inn i kulturhuset fra utsiden.

Foto: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters/NTB Scanpix

To svenske politifolk var til stede for å beskytte den svenske kunstneren Lars Vilks under debattmøtet på Østerbro lørdag. Den ene kan med sin opptreden ha forhindret en massakre, sier en politikilde til avisen Sydsvenskan.

Ifølge avisens politikilder var det bare svensk politi som besvarte ilden da terrormistenkte El-Hussein skjøt mot inngangspartiet til kafeen i kulturhuset Krudttønden i København lørdag ettermiddag.

Politiet i København vil verken bekrefte eller avkrefte opplysningene på nåværende tidspunkt.

– Tømte hele magasinet

Tirsdag ble det kjent at Ekstra Bladet at Vilks var under beskyttelse av svensk politi. Vilks var trolig målet for det første angrepet, og hans livvakter hadde tillatelse fra det danske politiets etterretningstjeneste (PET) til å bære våpen under arrangementet.

Men det er først onsdag at opplysninger om skuddsveksling ble kjent, og kildene til Sydsvenskan mener at svensk politi kan ha bidratt til å avverge en massakre ved det første angrepet. Etter skuddvekslingen rømte den mistenkte fra stedet i en Volkswagen Polo.

– Jeg vet at en av dem tømte hele sitt magasin mot gjerningsmannen som avbrøt angrepet, sier en politimann som har nær kjennskap til hendelsen.

Politikilden som ønsker å være anonym, hevder også at de traff El-Hussein under skuddvekslingen. Han sier at gjerningsmannen kan ha hatt på seg en skuddsikker vest.

Krudtønden

Det var svenske politifolk som skjøt mot gjerningsmannen og avverget et større angrep mot Krudttønden i København, ifølge politikilder. Dansk politi vil verken bekrefte eller avkrefte opplysningene.

Foto: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters/NTB Scanpix

Avfyrte 28 skudd mot Krudttønden

Svensk politi vil ikke kommentere opplysningene om at det kun var svenske politifolk som skjøt mot El-Hussein ved Krudttønden.

– De opptrådte forbilledlig, og vi er meget stolte over hvordan de opptrådte i denne situasjonen, sier Jarl Holmstrom, regionsjef hos svensk politi, til Sydsvenskan.

Da gjerningsmannen kom til Krudttønden, hadde han med seg et automatvåpen av samme type som det danske militæret bruker. Han skjøt inn i kulturhuset fra utsiden. Til sammen avfyrte han 28 skudd mot Krudttønden. Den danske filmmannen Finn Nørgaard (55) ble drept, mens tre politibetjenter ble såret.

Noen timer senere angrep El-Hussein vakter utenfor en synagoge. Den 37 år gamle danske jøden Dan Uzan ble drept, mens to politifolk ble såret. Den antatte gjerningsmannen ble drept ved Nørrebro stasjon noen timer senere.

Overvåkningsbilder av Omar Abdel Hamid El-Hussein

Overvåkningsbilder viser at Omar Abdel Hamid El-Hussein skiftet klær mellom de to terrorangrepene.

Foto: København politi (CC BY 3.0) (Montasje laget av NRK)

SISTE NYTT

Siste nytt