NRK Meny
Normal

Valgløfter for 27 milliarder

I Sverige lover den borgerlige Alliansen skattelettelser og annen satsing til en verdi av 27 milliarder foran høstens spennende valg. Men planene om ungdomskontrakt er droppet. 

Fra v. Fredrik Reinfeldt Maud Olofsson Göran Hägglund Lars Leijonborg.
Foto: Leif R Jansson / Scanpix

Den borgerlige alliansen i Sverige la i dag fram sitt valgprogram, der den lover skattelettelser og en bedre satsing på unge arbeidsledige.

Programmets tiltak har en prislapp på 27 milliarder kroner.

Ledighet

Programmet ble lagt fram i Gustavsberg utenfor Stockholm i dag. Prislappen på løftene lyder på 27 milliarder kroner.

Alliansens valgprogram inneholder planer mot arbeidsledighet blant unge, et område de vil satse 3,7 milliarder kroner på.

Partiene vil blant annet redusere arbeidsgiveravgiften for unge mellom 19 og 24 år kraftig. Både Moderaterna og Centern har presset på for en slik reduksjon.

Ingen kontrakt

Derimot har ikke Centerns ønske om en egen arbeidsavtale for unge kommet med i programmet.

Forslaget er blitt møtt med hard kritikk, fordi det innebærer at unge kan sies opp uten oppsigelsestid. Et liknende forslag skapte voldsomme ungdomsopptøyer i Frankrike sist vår.

Den borgerlige alliansen vil senke inntektsskatten, men valgprogrammet inneholder ingen fullstendig plan for hvordan skattereduksjonen skal finansieres. Noen av skattelettene skal imidlertid finansieres ved kutt i sosialstønad.

Neste år vil alliansen redusere skattene med 37 milliarder kroner, og ønsker en ytterligere redusering året etter.

Miljø

Partiet Centern har fått igjennom sitt miljømål i programmet, som blant annet inneholder penger til forskning og utvikling. I tillegg vil de konservative partiene innføre et skattelette på 10.000 kroner for dem som kjøper en miljøbil.

Den borgerlige siden og venstresiden ligger side om side på meningsmålingene foran høstens valgthriller. På en meningsmåling i går var Vänsterpartiet, et av samarbeidspartiene i regjeringen, falt under sperregrensen på 4 prosent.

Valget i Sverige holdes 17. september.

 

Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Göran Hägglund og Lars Leijonborg ( fra venstre)
Foto: Kerstin Carlsson / Scanpix

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt