Hopp til innhold

Svensk-bosatt mann kan være hovedmann bak terroren i Brussel og Paris

Belgisk antiterrorpoliti mener at Mohamed Belkaid var leder for terrorcellen som sto bak terrorangrepene i Paris og Brussel som til sammen kostet 162 mennesker livet. Belkaid bodde en årrekke i Sverige.

Mohamed Belkaid

TERRORLEDER: Mohamed Belkaid, alias Samir Bouzid, kan ha ledet terrorcellen som sto bak angrepene i terrorangrepene i både Paris og Brussel.

Foto: AP/Belgisk politi

Mohamed Aziz Belkaid (35) som var algerisk statsborger, bodde flere år i Sverige frem til 2014, da han brått forlot landet og reiste til Syria.

Før det levde han et tilsynelatende stille liv. Han kom til Sverige i 2010, og giftet seg med en svensk kvinne. De bodde i en leilighet i Märsta nord for Stockholm, og Belkaid skal fortsatt være folkeregistrert i Sverige, ifølge Aftonbladet.

Han var involvert i småkriminalitet, er dømt for flere tilfeller av tyveri og han ble en gang tatt for å ha båret en foldekniv på offentlig sted.

Etterlyst under dekknavn

Ifølge belgiske etterretningskilder som CNN har snakket med, kan Belkaid ha vært leder for den IS-tilknyttede terrorcellen som påtok seg skylden for Paris-terroren, og som også er mistenkt for å ha laget bombene som drepte 31 mennesker i Brussel denne uken.

Etter Paris-terroren ble han etterlyst under dekknavnet Samir Bouzid, og bildet hans dukket opp på et overvåkningsbilde i en Western Union-filial i Brussel fire dager etter Paris-terroren. Da var han sammen med en mann med dekknavn Soufiane Kayal, senere kjent som en antatt selvmordsbomber fra Zaventem-flyplassen, Najim Laachraoui.

Mohamed Belkaid/Samir Bouzid og Soufiane Kayal

Mohamed Belkaid/Samir Bouzid fanget av et overvåkningskamera i Brussel fire dager etter Paris-terroren.

Foto: Belgisk politi/AFP

I september i fjor ble disse to observert sammen med den mistenkte Paris-terroristen Salah Abdeslam på den ungarsk-østerrikske grensen.

Fant kobling til Paris

Flere tekniske spor skal også peke mot at det er tette forbindelser mellom Paris- og Brussel-angrepene. Belgiske etterforskere skal være overbevist om at det er de samme bombemakere som står bak flyplass- og metrobombene i Brussel, og det koordinerte angrepet mot seks mål i Paris i november.

Samme type sprengstoff og utløsermekanisme er brukt. Brødrene som leide leiligheten i bydelen Forest, som satte politiet på sporet av Belkaid og Abdeslam forrige uke, er det samme brødreparet som sprengte seg selv i lufta på metroen og flyplassen. Fra huset i Forest fulgte politiet sporene til Molenbeek og til bombeverkstedet i Schaarbeek. Dermed mener politiet at de to terrorangrepene beviselig er knyttet sammen.

Det har vært kjent at Belkaid har Syria-tilknytning og at han før det bodde i Sverige, men det er nytt at han kan ha vært hovedmannen bak Brussel-bombene. Dette skriver CNN at belgiske etterretningskilder nå mener. Samtidig fortsetter jakten på flere medsammensvorne.

Fikk hastverk

Belgisk politi tror at tirsdagens bombeangrep mot metroen og Zaventem-flyplassen kan ha blitt fremskyndet fordi politiet tydeligvis var på sporet etter terrorcellen.

Belgisk antiterrorpoliti tror at den arresterte Salah Abdeslam tok del i planleggingen av tirsdagens blodige angrep. Men det var altså Belkaid som var lederen, ifølge politiet. CNNs kilder mener at Belkaid og Najim Laachraoui (24) koordinerte Paris-angrepene i sanntid fra Brussel den 13. november i fjor. I går meldte belgiske medier at Laachraoui var identifisert som en av selvmordsbomberne på Zaventem-flyplassen.

SISTE NYTT

Siste nytt