NRK Meny
Normal

Svensk boligminister går av etter kontroversielle uttalelser om Israel

Sveriges boligminister Mehmet Kaplan fra Miljøpartiet går av etter avsløringene om at han har hatt kontakt med høyreekstreme og kontroversielle uttalelser han har kommet med om Israel.

Mehmet Kaplan om avgang fra regjeringen i Sverige

Nyheten om Mehmet Kaplans avgang kom på en pressekonferanse i Stockholm i formiddag.

– Vi har havnet i en situasjon der det stilles spørsmål ved hvem jeg er og hva jeg står for. Og hvor de spørsmålene står i veien for det jeg skal utrette. Derfor trer jeg nå til side, sa Mehmet Kaplan på pressekonferansen.

Sammenliknet Israel med Nazi-Tyskland

Boligminister Mehmet Kaplan sammenlignet i 2009 Israels behandling av palestinere med nazistenes behandling av jøder, ifølge et videoopptak avisen Svenska Dagbladet har fått tak i og publisert.

– Under Nazitysklands hets på 1930-tallet håndterte man mennesker som ble sett på som avvikende, slik at de hele tiden måtte forsvare hvorfor de levde som de gjorde, sier Kaplan i videoen, og utdyper: Det som er interessant, og som jeg skal komme tilbake til, er at israelere i dag behandler palestinere veldig likt som slik man behandlet jøder på det tyske 1930-tallet.

Det var en fryktelig uttalelse, og jeg tar sterkt avstand fra dette, sa utenriksminister Margot Wallström til svensk presse på EU-møtet i Luxembourg i morges. Det er det opp til statsministeren å avgjøre hvordan dette skal håndteres, la hun til.

Mehmet Kaplan representerer Miljøpartiet i den svenske riksdagen og har vært boligminister i Stefan Löfvens regjering siden 2014. Han er født i Tyrkia, men kom til Sverige som ettåring.

Kaplan var folkevalgt i riksdagen da han kom med uttalelsene i en samtale om islamofobi i 2009, ifølge Svenska Dagbladet.

Stefan Löfven om Mehmet Kaplans avgang

En uke med avsløringer

Avsløringene av Kaplans uttalelser kom på tampen av en uke hvor det har stormet rundt den svenske boligministeren. SVT har avslørt at Kaplan i juli 2015 deltok på en middag der også den svenske lederen for den høyreekstreme tyrkiske organisasjonen De grå ulvene deltok. Organisasjonen er koblet til både mord og voldsforbrytelser i Tyrkia.

Til stede ved middagen var også medlemmer av den islamistiske organisasjonen Milli Görüs.

Selv har Kaplan hevdet at han ikke var klar over at de to deltok på middagen. Da saken ble kjent uttalte statsminister Stefan Löfven seg kritisk om Kaplans deltakelse.

– Som minister er man selv ansvarlig for å handle på en slik måte at det aldri skapes tvil om hvilke organisasjoner man møter. Derfor er det dypt beklagelig at Mehmet Kaplan havnet i dette selskapet og han har forstått at han må være langt mer nøye i fremtiden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt