NRK Meny
Normal

Svensk avis: Tenåring pågrepet i Østerrike – skulle slutte seg til IS

– Jeg har knapt sovet på tre dager, sier jentas mor til Expressen.

IS-krigere i Raqqa i Syria

MANGE FREMMEDKRIGERE: Terrorgruppa Den islamske stat (IS) har sitt kjerneområde i deler av Syria og Irak, men har tiltrukket seg flere tusen kvinner og menn fra Europa. Dette udaterte bildet er fra en IS-parade i den syriske byen Raqqa.

Foto: Uncredited / Ap

17-åringen fra Linköping i Sverige har vært etterlyst internasjonalt siden onsdag, skriver avisen. Lørdag ettermiddag skal hun ha blitt pågrepet i Wien i Østerrike, etter at familien sporet opp mobiltelefonen hennes og formidlet posisjonen til østerriksk politi.

Ifølge familiens opplysninger forlot hun sverige for å slutte seg til terrorgruppa Den islamske stat (IS) i Syria, melder Expressen.

Politiet i Østerrike vil hverken bekrefte eller avkrefte om de har jenta i sin varetekt, men skal ha vært i kontakt med den svenske Nasjonale operative avdelingen (NOA) natt til søndag.

Skal ha blitt radikalisert den siste tiden

17-åringen er født og oppvokst i Sverige og går til daglig på et svensk gymnas. Hun skal imidlertid ha blitt stadig mer radikalisert og innesluttet den siste tiden. Jenta tilbragte mye tid for seg selv på sitt eget rom, så på IS-videoer og pratet ved enkelte anledninger positivt om terrorgruppa, får Expressen opplyst.

Ifølge familien skal hun også ha uttrykt støtte for personer som har blitt straffeforfulgt i Storbritannia på grunn av koblinger til IS.

– Hun forstår ikke selv hvilken fare hun utsetter seg for, hun er blitt helt hjernevasket av dem, sier en av 17-åringens kusiner til avisen.

– Jeg har knapt sovet på tre dager, sier moren hennes.

– Ingen tvangstiltak svensk politi kan bruke

Fordi jenta ikke har begått noe lovbrudd, er det komplisert å få henne hjem til Sverige, forklarer politiet til Expressen.

– Det er ikke soleklart. Denne jenta er meldt forsvunnet, hun er ikke mistenkt for lovbrudd, så det finnes ingen tvangstiltak som svensk politi kan bruke overfor henne. Umiddelbart virker det mer som en sak for sosiale myndigheter. Svensk politi har ingen mulighet til å tvinge henne hjem på et fly fra Østerrike, sier Torbjörn Lindqvist, vakthavende betjent i Linköping.

NOA bekrefter at de er koblet på saken og er i dialog med østerrikske myndigheter.

– Jeg kan bare si at vi jobber med saken. Det pågår for fullt, sier pressekontakt Stephan Ray til Expressen.

Rundt 300 har dratt fra Sverige til i Irak og Syria

Det anslås at mer enn 20.000 fremmedkrigere har dratt til Irak og Syria siden kampene startet i 2011. Av disse er nærmere 5000 fra Europa og rundt 300 fra Sverige, ifølge Sveriges Radio.

Det svenske sikkerhetspolitiet (SÄPO) sa tidligere i hørst at rekrutteringen til radikale grupper i Irak og Syria øker. 115 av dem som har dratt til disse landene for å krige, har kommet tilbake til Sverige, ifølge TV4.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt