Hopp til innhold

Kongresspartiet er svekket – Gandhi-dynastiet består

Når det fem uker lange indiske valget går mot slutten, står et svekket Kongressparti igjen. Men Gandhi-dynastiet består i beste velgående.

Priyanka og bror

VEKKER NOSTALGI: – Priyanka Gandhi Vadra fremstår som en vennlig, reflektert og oppegående kvinne som samler India mer enn det broren hennes klarer, mener indiskfødte Rina Sunder. Priyanka vekker nostalgi fordi hun ligner på sin farmor, Indira Gandhi. Men Priyanka stiller ikke til valg.

Foto: Sanjay Kanojia / Afp

12. mai avsluttes verdens største demokratiske øvelse; valget i India.

Alt tyder på at hindunasjonalisten Narendra Modi vil vinne valget, men han er svært omstridt. Av noen blir han kalt for «kjøttmannen fra Gujarat», for ikke å ha hindret drapet på mer enn 800 muslimer i delstaten Gujarat. Spesielt av én kvinne får han sterk motstand.

– Hun vekker en slags nostalgi hos indere, sier professor Arild Engelsen Ruud om Priyanka Gandhi Vadra.

Priyanka Gandhi Vadra vekker nostalgi fordi hun er barnebarnet til Indira Gandhi, Indias så langt eneste kvinnelige statsminister.

– Det er som med Ronald Reagan - med tiden så er Indira Gandhi blitt et ikon, men i sin samtid var hun svært kontroversiell, sier Ruud.

Kvinnene er del av det store Nehru-Gandhi dynastiet. Priyanka Gandhi Vadra ligner på sin farmor i utseende, men også i sin taleførhet og karisma, mener indiskfødte Rina Sunder. Hun er gründer av Entering India.

– Det som hindrer Priyanka er hennes mann, sier gründeren.

Mannen til Priyanka kritiseres for sin raskt voksende rikdom og store eiendomsimperium. Noe folkemassen har gått sterkt ut mot.

Indira i Oslo

OMSTRIDT STATSMINISTER: Indira Gandhi var en omstridt leder. Med årene har hun blitt mer populær, sier professor Arild Engelsen Ruud. Her er hun på besøk i Oslo i 1983. Året etter ble hun myrdet.

Foto: Gjellesvik, Inge / NTB scanpix
Priyanka Vadra

LIGNER PÅ SIN BESTEMOR: Priyanka vekker nostalgi hos indere, mener professor Arild Engelsen Ruud.

Foto: PTI / Ap

– Hun vekker nostalgi hos inderne

– Priyanka er karismatisk. Jeg ser også på henne som en fantastisk taler. Hun fremstår som en vennlig, reflektert og oppegående kvinne som samler India mer enn det broren hennes klarer, mener Rina Sunder.

Mange i Kongresspartiet kunne ønske at Priyanka tok på seg en større politisk rolle, men det er altså broren, Rahul, som stiller til valg.

Indira-Gandhi klanen har stort sett sittet i makten siden landets selvstendighet fra britene i 1947. De har hatt tre statsministre. Nå er Kongresspartiet, som ledes av Sonia Gandhi, svekket.

– Gitt at Rahul er ung og derfor appellerer til de mange millioner førstegangsvelgerne, er det rart at han ikke har tatt det momentumet, sier Sunder.

Nå går Priyanka sterkt ut og støtter sin mor Sonia og bror Rahul i Kongresspartiets valgkamp. Mange mener at dersom hun stilte til valg kunne hun reddet Kongresspartiet.

– Priyanka fremstår som den smarteste av de to, sier professor Ruud.

Hun ville først ikke bli med i politikken, og overlot «arveprins-posisjonen» til sin bror. Priyanka giftet seg og fikk barn.

– Priyanka forsøker selv ikke å bli leder. Hun har satt seg litt på sidelinjen, sier professor Ruud.

Artikkelen fortsetter under bildet

Priyanka

SØSKEN I POLITIKKEN: Priyanka og Rahul Gandhi står hverandre nære etter attentatet på deres far, Rajiv. Tamilske separatister skal ha stått bak. Nå støtter Priyanka sin bror i valgkampen, men partiet forventes å tape over det hindunasjonalistiske partiet BJP.

Foto: STRDEL / Afp

Han peker på Priyankas slående likhet til sin farmor Indira Gandhi. Hun var Indias tredje statsminister. I 1984 ble hun myrdet av sine sikh-livvakter.

– Det er et pluss å ligne på Indira. Hun er en martyr, sier Ruud, men påpeker at mange led under hennes styre.

Blant annet gjorde unntakstilstanden som Indira Gandhi innførte i 1977 henne upopulær, forteller Ruud. Indira fengslet opposisjonelle og fikk stort sett styre som hun ville.

– Samtidig var hun en sterk statsminister. Hun ledet landet og vant krigen i Øst-Pakistan- det som nå er blitt Bangladesh, sier professoren.

Rina Sunder påpeker de mange sterke kvinneskikkelsene i Indias historie.

– Indira Gandhi var den første kvinnen som ble statsminister etter at India var blitt selvstendig, og var med på å bedre kvinners stilling både i alminnelighet og blant hinduer sier Rina Sunder om Indira Gandhi.

Med sin diplomatiske teft klarte hun å løfte landet etter ydmykelsen i den kinesisk-indiske krigen i 1962. Hun pekte nese mot den amerikanske og kinesiske opposisjonen.

Engelsen sammenligner paradokset med Ronald Reagans ettermæle.

– Som Ronald Reagan: Svært kontroversiell i sin samtid, men mer populær etter hvert. Hun var en populist. Mange, spesielt fattige, likte henne.

– Blanding av Bollywood-stjerner og aristokrater

Jawaharlal Nehru, Indira Gandhis far, var Indias første statsminister etter uavhengigheten fra Storbritannia. Han døde av slag. De neste i hans rekke skulle alle bli drept i politiske attentat.

– Dynastiet står så sterkt i den hinduiske kulturen at den står ikke i fare for å bli svekket, sier Suner.

– Som familiemedlem av dynastiet har du makt i kraft av hvem du er født som. Du har et enormt nettverk, sier professor Ruud, og beskriver Nehru-Gandhi dynastiets medlemmer som en «blanding av Bollywood-stjerner og aristokrater».

Artikkelen fortsetter under bildet

Indira Gandhi og faren Pandit Jawaharlal Nehru

FAR OG DATTER: Indias første statsminister Jawaharlal Nehru og datteren Indira Gandhi i 1961.

Foto: STF / AFP

Sonia Gandhi er den fjerde lederen av Kongresspartiet. Sonia Gandhi ble president av Kongresspartiet i 1998, etter at hennes mann Rajiv Gandhi ble assasinert i 1991. I 2004 gav hun fra seg statsministernominasjonen til Manmohan Singh. Hun var kontroversiell, for hun var italienskfødt.

Vadras eiendomsimperium

Den kongressparti-ledede koalisjonen i India har hatt to skandaløse perioder i makta. Flørting mellom business og politikk har vært en stor utfordring under valget så langt.

Mange velgere reagerer på den voksende rikdommen blant landets ledende elite når folk flest kjemper for å dekke grunnleggende behov.

I flere kretser er det enighet om at Priyanka blir svekket av sin manns enorme eiendomsimperium.

En undersøkelse Wall Street Journal har gjort viser at Robert Vadra har opparbeidet seg et enormt eiendomsimperium siden han entret eiendomsbransjen og investerte et par tusen amerikanske dollar.

Robert Vadra anser på sin side eiendomskjøpene som privat og i henhold til loven.

Artikkelen fortsetter under bildet

Priyanka Vadra og Robert Vadra

UPOPULÆR EKTEMANN I ROSA BUKSER: Robert Vadra valgte rosa bukse og dyp utringning da han avga sin stemme sammen med kona Priyanka Gandhi Vadra. Mange mener at Priyankas omdømme svekkes av den korrupt-anklagede ektemannen.

Foto: Ap

Anti-korrupsjonspartiet viser folks misnøye

Et nytt parti som kjemper mot korrupsjon og kriminalitet, Aam Aadmi Party (AAP), under lederskap av Arvind Kejriwal, fikk inn 8 millioner rupi etter å etterspurt «rene penger» på Twitter, skriver nettstedet Forbes. Kejriwal seiler frem som en populær anti-korrupsjonsfigur, og partiet har fått imponerende sterk støtte etter kun ett års eksistens.

Laster Twitter-innhold

– Med AAP som en ny politisk aktør har de tradisjonelle partiene sett seg nødt til å stoppe opp, og lytte til folket. Og det de hører, er at stadig flere indere uttrykker avsky for det politiske India. Inderne ønsker seg et nytt India. Et India som bringer med seg forandring, sier Rina Suner.

– Over halvparten stemmer verken på BJP eller Kongresspartiet

For at et parti skal vinne valget trengs minst 272 seter i parlamentet.

– Dersom de er heldige vinner BJP 200 seter i parlamentet, så kan allierte få ytterligere 20-30, men partiet trenger minst 30 til for å kunne danne flertallsregjering, sier professor Ruud.

BJP kjemper for at hinduiske symboler skal fronte landets uttrykk.

– BJP og Kongresspartiene får kanskje 25 prosent hver, resten får regionale partier.

Omtrent 20 prosent av de mer enn 800 millioner stemmekyndige er førstegangsvelgere.

– Indias største «minoritet» er ikke muslimene, men førstegangsvelgere som vil være mellom 18 og 23 år gamle i mai 2014. Det er stemmene til disse 150 millioner velgerne partiet som vil komme i regjeringsposisjon må fange, sier Indra Sunder.

Artikkelen fortsetter under bildet

Modi

LIGGER AN TIL Å VINNE: Narendra Modi poserer med lotusblomsten, hindunasjonalistpartiet BJPs partisymbol.

Foto: SAM PANTHAKY / Afp

– Alt tyder på at Modi blir statsminister

– Kongresspartiet har ikke klart å innfri de forventningene som har vært knyttet til dem. Indias vekstrate har vært enorm, og nå har «the Indian growth story stagnert», sier Rina Sunder.

– BJP har kommet med en svært sterk leder som er en god retoriker. Alt tyder på at han, Modi vil vinne.

Han har mye flott å vise til av hva han har oppnådd i Gujarat som delstatsminister. Denne operative erfaringen mangler Rahul. Men, han er svært kontroversiell, sier Sunder.

– Modi tilbyr endring, Anna Hazare og AAP-leder Arvind Kejriwal har vist at endring er mulig. Nå gjenstår det å se hvem som kan realisere de endringene Inderne ønsker – den unge velgermassen – krever. Per i dag tyder alt på at det er Narendra Modi fra BJP som bli Indias nye statsminister.

– Kongresspartiet har ikke klart å innfri. Det vil bli en regimeendring, sier Suner.

Én ting er klart. Priyanka vil bli en tøff motstander dersom hun stiller som kandidat ved neste valg. Dynastiet vil bestå.

– Modi må fremstå mindre hinduisk og mer samlende, for India er en sekulær stat, sier Sunder.

SISTE NYTT

Siste nytt